Директорът на Фронтекс подаде оставка

Директорът на Европейската агенция за гранична и брегова охрана, се оттегли от поста си след разследване на участието на агенцията в незаконни изтласквания, съобщиха днес редица медии.

Оставката на Фабрис Лежери - изпълнителен директор на Фронтекс, идва след поредното съвместно разследване на престижни европейски медии, което разкри, че въпреки публичното отричане, според собствената им база данни агенцията за брегова охрана на ЕС е участвала в незаконно изтласкване на търсещи убежище лица в Егейско море.

Politico, Der Spiegel и Lighthouse Reports съобщиха, че Лежери е подал оставката си и е съобщил решението си на управителния съвет на агенцията.

Очаква се надзорният орган на ЕС за борба с измамите Олаф да публикува своя доклад относно съмненията около управлението на Фронтекс.

Друг доклад на Oлаф, който не е предоставен на широката общественост поради чувствителността на информацията, също потвърждава участието на Фронтекс в отблъскването на мигранти, потвърди пред Анадолската агенция служител на ЕС, пожелал анонимност.

Според източника Лежери и други високопоставени служители също са били наясно с незаконната дейност, но са се опитали да я прикрият.

Съвместно разследване, проведено от френския вестник „Le Monde”, германския седмичник „Der Spiegel”, швейцарските информационни издания „SRF Rundschau” и „Republik” и нидерлавдската Lighthouse Reports, разкри в четвъртък, че между март 2020 г. и септември 2021 г. Фронтекс е участвала в 22 изтласквания.

Агенцията на ЕС е регистрирала инцидентите, при които най-малко 957 лица, търсещи убежище, са били свалени от лодки, качени в гръцки спасителни салове и оставени да се носят по течението на морето, като "превенция на отплаването", се подчертава в разследването.

От 2015 г. насам правозащитни организации и водещи медии често съобщават за незаконни изтласквания и други нарушения на човешките права от страна на гръцките власти, както и за съучастието на Фронтекс в тези действия, нарушаващи също така правото на ЕС и международното право. /БГНЕС

Брюксел / Белгия