Директорът на НТ: Кръстева е пиар, изпълнява слугинска длъжност, Министерството на културата запали конфликта

Изключителни събития се случват на сцената на Народния театър. Кипи усилен живот, работим активно. Благодаря на служителите, актьорите, администрацията, за пълната подкрепа, която те оказаха на сцената на театъра, а какво се случва на Стамболийски 17 е друг въпрос. Това заяви пред Нова телевизия директорът на Народния театър Васил Василев.

Това е по-важно като тема и измества другите събития, скандалът е извън театъра. Кръстева е пиар, изпълнява административна длъжност. Тя е слугинска длъжност, в която тя трябва да направи така, че да подсигури звездите на НТ, тя обслужва интересите на театъра. Ще смятам ,че даден служител се ангажира с политическите си пристрастия в театъра, ако прави пропаганда на сцената, добави Василев. Това, което се случва в свободното време на всеки служител е негов акт и гражданска позиция. Голямата тема е, че скоро имаше постановление на МС за заплащане на заплатите в сценичните изкуства, днес все още не е внедрено това постановление, каза директорът. А един служебен министър не може да кадрува в един театър, подчерта Василев.

И двамата служители съм ги поканил да бъдат част моя екип. И двамата служители са били запознати, че двамата ще са на едно работно място. Защо Морфов който идва след Кръстева, не е казал, че има притеснения за някакви политически пристрастия, можеш ли да протестираш на една врата в празен театър в 10.30 ч. вечерта, а два дена след това да осъзнаеш, че е протест. Той не е казал, че има проблем, не сме взели решение, каза още Василев.

Изходът е, че всичко е творческа атмосфера, категоричен е Василев. Кой е човекът, който отрови тази атмосфера. Той е на Стамболийски 17, това е парадокс, ти си служебен министър, конфликтът се запали от Министерството на културата, конфликтът беше изнесен извън сградата на театъра от служебния министър, който каза, че в театъра има война. От театъра не е подадена информация за скандала по официален ред. Аз не мога да съм маша за лустрация на даден човек, не мога да бъда използван да освобождаване или назначаване на служители според мнението на един човек, категоричен е директорът, имайки предвид служебния министър на културата Велислав Минеков. Благодаря на актьорите, които вчера излязоха със собствена позиция. Това е ядрото на НТ. Това е театър на всички режисьори на тази държава, театър на Морфов може да се случи само когато министърът направи постановление на МС и направи нов театър, това в момента е неговата възможност. Морфов се нуждае от собствен театър, който той да ръководи. Аз искам в НТ да има творческа атмосфера, в която да работят всички на равни условия, да развиват своите идеи, каза още Василев. /БГНЕС