Директорът на "Шейново": Не смятам, че има умисъл при размяната на бебетата

От седмици текат проверки в АГ болница "Шейново", но не сме ги оповестявали, за да спестим разгласяването на лични данни. Освен тази проверка на прокуратурата, която установи биологичните родители на двете деца, оттук насетне е въпрос на юридическа процедура как да се разменят дечицата.
Това каза директорът на АГ "Шейново" д-р Румен Велев, предаде репортер на БГНЕС.
Бебетата са с такива гривнички, които са поставени от болницата. Просто майките и децата имат еднакви гривни, но са разменени бебетата. На майката "А" е дадено бебенце с гривничка "Б", допълни директорът.
Хората, които са извършили тази грешка, ще бъдат наказани. Има някои смущаващи факти, които не можем да си обясним за момента: по време на целия престой нито една от двете майки не е обърнала внимание на номерата на гривничките, нито при изписването те са били сверени, а и три месеца е доста дълъг период от време майките да не сверят гривните, още повече че едната майка си пази стриктно документите.
Не смятам, че има умисъл при размяната на децата, допълни лекарят.

„В болницата разбрахме за размяната след 8-ми декември, когато една от майките се беше обадила на служител в болницата, за да каже, че има съмнения. В момента, в който го разбрахме това нещо, на следващия ден лично уведомих полицията, че е възможен такъв проблем. Тази майка тогава е видяла двете гривнички и е установила, че номерата на нейната гривна и на бебето не е един и същ. Размяната е настъпила, при първото раздаване на бебенцата на майките“, уточни още д-р Велев.
„Всичко това е поредица от нелепи случайности и може би вината е на един човек, който в началото е объркал нещата, но това не ни оправдава по никакъв начин. Проблемът обаче не е толкова за нас, дори не толкова за обществото, колкото за двете семейства. Много съжаляваме за случилото се и семействата имат пълната наша подкрепа, ако се нуждаят от здравна или психологическа помощ, ние винаги сме на среща. Аз съм повече от 30 години лекар и такова нещо никога не ми се е случвало, за първи път стават свидетел на такова нещо, нямам обяснение какво се е случило, но със сигурност няма умисъл“. В момента, в който приключат проверките и се установят служебни лица, които са нарушили нашите протоколи, естествено ще си получат както административно наказание, така и ще бъдат подложени под съдебна отговорност, тъй като има образувано досъдебно производство“, коментира още докторът. „Разговаряхме с всички служители, повече от 30 служителя бяхме разпитани, така че всичко е в прокуратурата. Аз първо искам този случай да приключи най-добре за двете семейства, ако се установи, че имаме някаква процедурни нарушения в случая, аз винаги съм готов да подам оставка. Нашата основна цел бе да съхраним тази информация колкото се може повече време да бъде дискретна и всъщност от времето, в което уведомих полицията минаха осем дни, тоест осем дни не стана ясно какво се случи. Няма сведения как точно е изтекла информация, аз имам мое мнение как това е станало, но ще го запазя за себе си“, така коментира д-р Велев думите на служебния здравен министър Асен Меджидиев, че той не е бил уведомен за случая.
Директорът на болницата уточни, че през цялото време двете семейства съдействат на органите на реда, в рамките на седем дена са осъществени всички следствени действия, разпити, взети са биологични проби, установени са биологичните родители, което отнема много време, тоест това няма как да се случи без съдействие на родителите. Това е логично, защото всяка майка очаква да си получи своето бебе. На този етап не съм говорил с майките, ако това се наложи бих говорил с най-голямо удоволствие. Наистина се надявам случая да завърши по най-добрия начин“, допълни директорът на АГ „Шейново“. /БГНЕС