Директорите на училища ще изпратят предложения за промени в заповедта на МВР за бомбени заплахи

Най-хубавата част дотук е, че има заповед как да се регламентират точно и ясно задълженията както на полицията, така и на образователните институции при получаване на сигнал за взривно устройство в училище. Оттук нататък започват необходимостите за леки редакции в посока, че има смесване на ангажименти на учители, които не са наши ангажименти, а са на полицейските служби.

Това заяви в интервю пред БГНЕС председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119 СУ „Академик Михаил Арнаудов“ Диян Стаматов.

„В днешния ден сме подготвили и ще изпратим позиция с предложения за конкретни промени в заповедта на МВР, които най-напред да бъдат обсъдени, а след това и евентуално разработени като възможни стъпки“, съобщи Стаматов.

Според него един от казусите, които възниква е какво представлява опасен предмет. "Тук възниква казусът, че за полицията всяка раница изглежда опасна, а в училище освен раници май друго няма, имайки предвид, че децата се движат с раници. На пръв поглед всички изглеждат като опасен предмет, защото децата ги оставят без надзор, без да има някакъв проблем в това. Има нужда от детайлизиране на елементарни неща, които не са в посока да ни противопоставят, а да сближат позициите ни, така че да са работещи конструктивно“, категоричен е председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Стаматов обясни, че според сегашната заповед при получаване на такъв сигнал от училището се обаждат на 112 и изчакват полицията. „Не евакуираме ученици, евакуацията се предлага от самата полиция в момента, в който дойдат“, отбеляза той.

Директорът на 119 СУ „Академик Михаил Арнаудов“ обясни, че родителите и учениците не са запознати със заповедта, защото тя не е за тях. „Директорите сме с известно притеснение, че не е прецизна, така че ще работим в тази посока“, каза още Диян Стаматов. /БГНЕС