Директорката на агенция "Митници" е обвинена

Софийската градска прокуратура повдига обвинения на част от задържаните в сряда седем души, след акцията в Агенция "Митници".


Обвиненията са за участие в организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи.

Самата директорка на Митниците Петя Банкова е сред обвинените.

Има повдигнато обвинение, съобщи нейният адвокат Аделина Натина, която напусна сградата на Пето РУ. Адвокатът уточни, че Банкова не познава участниците в тази група.

Банкова вероятно ще бъде задържана за 72 часа, като предстои мярката ѝ да бъде гледана в съда, допълни Натина, цитирана от БНР.

Както вече БГНЕС съобщи, директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова и нейният заместник Людмил Маринов бяха задържани за 24 часа. Те са част от общо седмината задържани след влизането на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията проведоха в централното управление на митниците в сряда.

Днес премиерът в оставка акад. Николай Денков коментира, че е поискал информация от председателя на ДАНС за проведената акция, но му било отговорено, че трябва разрешение от Софийска градска прокуратура.

Денков се застъпи за шефа за Митниците Петя Банкова, определяйки я за човек с безупречна репутация и даде за пример успешните акции по залавяне на наркотици, откакто тя е директор.

"Много пъти съм казвал, че в ДАНС има сляпо петно по отношение на корупцията. Те винаги се оправдават, че това е работа на Антикорупционната комисия. Нека да видим как сега двете служби ще докажат, че вържат работа в полза на обществото. Това, по което може да се съди, е кой хваща повече контрабанда. Откакто беше назначен новият директор на Агенция „Митници“ Петя Банкова има рекордно количество задържани наркотици. Много странно е точно тя да бъде обвинена за това, че прикрива канали за наркотици. Много е важно да се разбере какво се случва, за да не се окаже, че я атакуват точно заради това, че си върши работата“, заяви акад. Денков.

Той посочи, че от доста време се въртят слухове, че ДАНС прикрива канали за наркотици. „Госпожа Банкова е била служител в ДАНС, няма да се учудя, ако има информация, която ставайки шеф на „Митници“-те всъщност да използва. Аз не мога да ги потвърдя, но точно това е работа на службите - да проверят тези сигнали и да кажат верни ли са или не“, добави акад. Денков. /БГНЕС