Директорът на Британския музей подаде оставка

В петък директорът на Британския музей заяви, че ще се оттегли от поста си, след като призна, че е допуснал пропуски в разследването на кражбата на предмети от колекцията на музея.

Хартуиг Фишер, германски историк на изкуството, който ръководи музея от 2016 г., заяви, че е можело да се реагира по-добре на предупрежденията, че служител може да е крадял предмети, и че "в крайна сметка" вината трябва да се поеме от него.

"Очевидно е, че Британският музей не е реагирал толкова адекватно, колкото е трябвало", каза той в изявление.

Миналата седмица музеят, който е една от най-популярните туристически атракции в Лондон, съобщи, че служител е бил уволнен, след като е установено, че от склада са откраднати предмети, включително златни бижута и скъпоценни камъни, датиращи от XV в. пр.н.е. до XIX в. от н.е.

В четвъртък полицията съобщи, че е разпитала, но не е повдигнала обвинение на неназован мъж във връзка с откраднатите артефакти.

Първоначално в изявлението на Британския музей се казваше, че Фишер ще се оттегли от поста "незабавно", но впоследствие тези думи бяха премахнати и бе заявено, че той ще подаде оставка, след като бъде намерен временен ръководител.

Фишер заяви, че е пренебрегнал забележките, направени по адрес на търговеца на произведения на изкуството, който пръв е предупредил шефовете на музея за откраднатите предмети. Той изрази "искрено съжаление" за "погрешно преценените" коментари./БГНЕС