Директорът на ЦГМ: Градският транспорт се връща почти на нивата отпреди пандемията

„През европейската седмица на мобилността ще има отворени врати, игри за пътна безопасност на децата, ретро трамвай, интересна мотриса в метрото с диджей и кулминацията ще е на 22 септември, когато традиционно е денят без автомобили, ние ще направим нашето велошествие заедно с Посолството на Кралство Дания“. Това заяви в интервю за БГНЕС Димитър Дилчев, директорът на ЦГМ.


Димитър Дилчев припомни, че седмицата на мобилността е една традиция, създадена от ЕК. „Радвам се, че България участва от 2006 г., София участва от 2006 г., а от 2014 г. ЦГМ организира традиционно от 16 – ти до 22- ри септември седмицата на мобилността“, каза още директорът на ЦГМ.

Той коментира, че София е направила много смели стъпки в посока пестенето на енергия. „Както чухте от еврокомисаря преди няколко дни, електрификацията на транспорта в столицата е сред най-добрите в цяла Европа, така че се надяваме тази тенденция да продължи. Ние ще продължаваме да работим и се надяваме все повече хора да използват алтернативните начини на придвижване“, заяви директорът на Центъра за градска мобилност.

Дилчев коментира, че екипът на ЦГМ ще наблегнат върху пестенето на енергия и в това да мотивират хората да оставят автомобила за ден – два, а занапред се надяват за постоянно да минат към алтернативните начини на придвижване.


„Имаше положителна тенденция в това все повече хора да ползват градски транспорт, за съжаление обаче пандемията го върна назад. За радост обаче усилията, които положихме в последните години както за модернизация на подвижния състав, така и новата тарифна политика, показват за една година много сериозни резултати и наблюдаваме връщане на градския транспорт почти на нивата от преди пандемията“, коментира Димитър Дилчев.

ой уточни обаче, че е важно работата в тази посока да продължи, за да можем след няколко години да се похвалим наистина, че градският транспорт в столицата освен, че е един от най-добрите в цяла Европа, то че той успява да качи все повече хора и да убеди все повече софиянци, че това е безспорно най-екологичният, най-удобен и най-евтин начин на придвижване. /БГНЕС