Директорът на ЦРУ направи тайно посещение в Израел

Според местни медии директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е пристигнал в Израел на 15 февруари на необявено посещение за разговори с висши израелски служители.


След пристигането си Бърнс се е срещнал с министър-председателя Бенямин Нетаняху и началника на Мосад Давид Барнеа, съобщава израелският Канал 12.

Причината за посещението все още не е ясна, но според вестник "Йедиот Ахронот" тя е свързана с отказа на Нетаняху да изпрати делегация по сигурността в Египет, за да продължи преговорите за сделка за размяна на заложници с Хамас.

Все още няма коментар от офиса на Нетаняху относно доклада.

Официални лица от Израел, Египет, Катар и САЩ проведоха среща в Кайро във вторник, за да обсъдят прекратяването на огъня в Газа и размяната на заложници между Хамас и Израел.

Миналата седмица Хамас предложи триетапен план за прекратяване на огъня в Газа, който включва 135-дневна пауза в боевете в замяна на освобождаването на заложници, според палестински източник.

Нетаняху обаче отхвърли предложението на Хамас за прекратяване на огъня и се зарече да продължи войната в Газа до "съкрушителна победа" над палестинската групировка.

Израел смята, че 134 израелци са държани в Газа, след като в понеделник израелската армия успя да освободи двама заложници в град Рафах в южната част на ивицата Газа.

Израел обстрелва Ивицата Газа след нападението на Хамас на 7 октомври, убивайки най-малко 28 663 души и причинявайки масови разрушения и недостиг на стоки от първа необходимост. Смята се, че близо 1 200 израелци са били убити при нападението на Хамас.

Войната на Израел срещу Газа е довела до изтласкване на населението до 85 % от територията./БГНЕС