Директорът на ЦРУ с ново предложение за прекратяване на огъня в Газа

Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Бил Бърнс представи ново предложение за преговорите за прекратяване на огъня между Израел и Хамас на среща, проведена в Кайро, съобщи Си Ен Ен.

Предложението на САЩ включва освобождаването на още палестинци от израелски затвори в замяна на 40 заложници, държани от Хамас в Газа.

Източникът заяви, че Съединените щати биха искали също така на палестинците от северната част на Газа, които са избягали на юг заради войната, да бъде позволено да се върнат по домовете си.

На срещата, проведена през уикенда, са присъствали катарски, египетски и израелски официални лица и всички те са потвърдили, че ще проучат новото предложение на Вашингтон.

В същото време представители на Хамас, която САЩ и ЕС смятат за терористична организация, се срещнаха в Кайро с представители на египетското разузнаване, съобщават местните медии.

Войната между Израел и Хамас избухна на 7 октомври, след като Хамас извърши терористични нападения в южната част на Израел, при които загинаха около 1200 души и бяха взети повече от 250 заложници.

По данни на Министерството на здравеопазването в Газа, което се контролира от Хамас, досега при офанзивата на Израел в Ивицата Газа са загинали над 33 100 палестинци. /БГНЕС