Дисквалифицираха Джокович на Ю Ес Оупън след неволен удар с топка по лайнсмен

Световният номер 1 Новак бе дисквалифициран от турнира от Големия шлем Ю Ес Оупън, след като удари неволно с топка лайнсмен.

Жената пострада в последната почивка в първия сет, когато Джокович я удари с топка неволно в областта на гърлото, а това доведе и до проблеми в дишането й.

Големият фаворит за трофея в Ню Йорк, който малко по-рано в мача си с Пабло Кареньо Буста изпитваше проблеми с рамото след падане на корта, бе пробит от испанеца за 6-5 и преди да седне в стола за почивка, отпрати топка към един от лайнсмените, коята падна на земята, кашляйки и изпитвайки проблеми с дишането. Жената получи удар в областта на гръкляна, а сърбинът моментално се извини при вида и кашлянията, последвали инцидента. Джокера си изпусна нервите и малко преди въпросната случка, но изпрати топка встрани. След като жената възстанови дишането си, трикратният шампион на Флъшинг Медоус говори в продължение на 10-15 минути със супервайзъра и турнирния директор на надпреварата, в които се опита да обясни, че не е действал умишлено и че това никога не му се е случвало в богатата тенис кариера. Въпреки това, според правилника, който гласи, че официално лице на корта - съдия, лайнсмен, подавач на топки, бъде ударен с топка, Джокович трябваше да бъде дисквалифициран. Именно това се случи след дългия разговор между номер 1 в света и отговорните лица, което прати Кареньо Буста на четвъртфинал в турнира. Испанецът ще чака победителя от сблъсъка между Денис Шаповалов и Давид Гофен. Предишен случай, в който се е стигало до дисквалификация на тенисисти заради удар по официални лица на корта, беше наскоро именно с Шаповалов, когато канадецът удари съдията на стола в мач за Канада от Купа Дейвис. Пред 1995 година млад Тим Хенман удари момиче, подаващо топки, и бе дисквалифициран, а Давид Налбандиан удари с ракетата си по крака лайнсмен, като след удара той дори бе разкървен, което доведе и до последвалата дисквалификация във финала на турнира Куинс през 2012.

Дисквалификацията на Джокович означава, че в турнира ще има шампион от Големия шлем за първи път в неговата кариера след Стан Вавринка на Аустрелиън Оупън 2014, когато швейцарецът надви Рафаел Надал. /БГНЕС