„Дисни“ пуска в парковете си емоционални роботи с изкуствен интелект

Като от филма "Wall-E", „Дисни“ представи емоционално интелигентен изкуствен интелект, способен да улавя сложни чувства и човешки маниери. Новината за този робот на „Дисни“ е съобщена от публикация в Yahoo Finance, в която се описва способността на изкуствения интелект да копира емоционални данни, за да предава силно въздействащи изражения на лицето и вокални изпълнения. Тези роботи ще бъдат пуснати на атракциите в тематичните паркове на „Дисни“, което ще позволи следващото общуване с емблематични герои да бъде придружено от страх от атаки на роботи в стил Терминатор вместо от тийнейджър в костюм на мишка.

С напредналия изкуствен интелект, който през последните години става все по-силен, учените бързо откриват нови и ужасяващи начини да доведат човечеството до ръба на научнофантастичен роман. Самоуправляващите се автомобили на Илон Мъск все по-често се появяват по пътищата, Chat GPT помага на ученици от цялата страна в конструирането на реалистични възстановки на реални домашни задания, а сега „Дисни“ ще използва роботи с чувства, които да ви накарат да плачете в кофичката си със сладолед от радост. Тази технология обещава да бъде следващото голямо нещо след улавянето на движението, което позволява реални човешки изпълнения да бъдат дигитализирани и претворени във филми или видеоигри като „The Last Of Us“.

При първата демонстрация на тези роботи на „Дисни“ председателят на Disney Parks, Experiences, and Products Джош Д'Амаро излезе на сцената на презентацията South by Southwest с робот, моделиран по любимата героиня от „Зоотопия“ Джуди Хопс. След това роботът продължи да обикаля с ролери по сцената и да извършва невероятни атлетични подвизи, за да покаже, че не само писателите и шофьорите губят работата си заради роботите, но и цирковите артисти. Динамичните движения на робота доказват, че сложните машини са способни на перфектно изпълнена акробатика, въпреки че роботът е бил програмиран умишлено да се подхлъзва и препъва, докато пази равновесие, за да имитира реалните движения на хората.

Макар че „Дисни“ все още не е изяснил пред обществеността какви са плановете му за внедряване на тези роботи в парковете му, тази демонстрация доказва, че корпорацията има достатъчно вяра и пари, инвестирани в технологията, за да я видим скоро внедрена в някаква степен. Въпреки че използването на тези киборги вместо традиционните талисмани на парковете има своите очевидни предимства, това повдига и няколко въпроса относно взаимодействието на машините с гостите. Дали „Дисни“ ще оборудва всеки робот с телесна камера или охрана наблизо, за да гарантира, че гостите няма да вандалстват, което ще доведе до нарастване на враждебността, водеща до бунт на роботите?

В момента не можем да предвидим бъдещето на тази усъвършенствана технология. С изкуствения интелект, който убедително имитира емоционалните маниери на своите човешки създатели, започваме да се чудим дали има нещо, което роботите да не могат да правят. Освен това, ако тези роботи на „Дисни“ са способни да имитират технологията за заснемане на движения, може би медийният гигант скоро ще бъде в състояние да замени изцяло човешките същества в своите филми. /БГНЕС