Дюн II: Променливите пясъци на властта

"Пол се превръща в лидер в собственото си съзнание": Тимъти Шаламе играе очаквания месия във втората част на "Дюн" - научнофантастичен блокбъстър, който съчетава грандиозно зрелище с размисъл за властта, вярата и фанатизма, предаде АФП.


"Най-важното нещо за един човек на властта е това, което той запазва за себе си", обобщи френско-американската актьорска звезда ("Дъщерите на доктор Марч", "Уонка"), когато се появи пред френската преса в Париж, придружен от част от актьорския състав.

Враждебната планета "Дюн", въобразена от американския писател Франк Хърбърт (сага от 1965 г.), позволява да се предадат послания за екологията - от превръщането на водата в рядка стока до индустриалното разхищение на ресурсите.

Този пустинен свят, с фантастичния си бестиарий от гигантски червеи, служи и за фон на траекторията на героя, изигран от Тимъти Шаламе: Пол Атрейдс, последният потомък на унищожен род, завършва трансформацията си в отмъстителен лидер.

Преломният момент, когато на претендента се гледа като на месия от страна на поддръжниците, които са станали набожни, е един от най-интересните моменти във филма.

Денис Вилньов е отличен в изобразяването на светлината и сенките на народния избраник. Режисьорът предлага и няколко прекрасни роли за силни жени.

Зендая ("Спайдър-мен" франчайз, сериалът "Еуфория"), друга суперзвезда в заглавието, играе Чани, която се коси на компромисите на Пол, за да стигне до върха, въпреки любовната им връзка. Героинята ѝ, непокорна пустинна войничка, отваря вратата към евентуален трети епизод.

"Чани вижда Пол такъв, какъвто е, а не какъвто го виждат другите", обясни Вилньов. "Чани е силна в убежденията си, в гледната си точка, а оттам и в сложните си чувства", обобщи американската актриса и модел.

Новодошлата във второ действие на "Дюн" Леа Сейду е едно от лицата на ордена Бене Гесерит - мистичните фигури, които дърпат конците зад кулисите.

Французойката, със значителна международна кариера ("Мисията невъзможна", "Джеймс Бонд"), се вписва без усилие в петзвездния актьорски състав. "Бях дошла да посетя Денис (Вилньов) на снимачната площадка на първия филм в Будапеща - без да знам по това време, че ще участвам във втория - защото също снимах филм там. Бях се видяла с Тимъти и някои други приятели", разказа тя.

Както и при първото действие, снимките се провеждат в Обединените арабски емирства, Йордания и Унгария. Този път имаше престой и в Италия. /БГНЕС