Дизайнерът Нора Вакарелова: Нося и правя дрехи с почерк

Много съм благодарна на системата, че ме изплю, тъй като аз имам две висши хуманитарни образования (историк и журналист. б.а.), с които пробвайки да се впиша в библиотеки, театри, училища, се почувствах неудовлетворена. Аз нямам образованието в насоката, с която си развих работата.

И всичко започна от една потребност да нося такива дрехи – оригинални, естествени, с почерк, авторски. Уплътнявайки времето си с това започнах да си правя неща за мен, благодарение на една шивачка, защото аз не мога да шия, но някой ден ще се науча. Това каза за БГНЕС варненският дизайнер Нора Вакарелова, която участва с уникални рокли в Mish mash fest, който се провежда в столичната градинка зад Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Въпреки че не може да шие и няма подходящото образование за тази дейност, Вакарелова успешно ръководи хората, които го правят и успешно управлява три магазина. Брандът й „Роклите на Нора“ се радва на огромен интерес и нейна дреха се носи в далечна Австралия.

„Това е един успешно работещ бизнес. В него е включена женската част от семейството ми, както и няколко наети шивачки. Дрехите ми са познати в Португалия и Холандия. Вече изпращам стоки не само в Европа, но и в Щатите. Всичко, което правя е плод на моето въображение”, заяви дизайнерът без тапия, но вече с дългогодишен опит.

За гостите на феста, тя е подготвила специална колекция, която носи морско настроение и морския полъх, който в началото на лятото е особено подходящ.

„Жените отдавна искат да са свободни, волни, дрехите да са удобни, от практични естествени материи, поддръжката им да не представлява трудност и същевременно те да подчертават тяхната индивидуалност“, каза в отговор на наш въпрос Вакарелова, която селектира платовете и моделите.

Съсед по щанд й е Стойко Ангелов, който показва как една порцеланова чаша може да бъде уникална.

„Уникалното при нас е, че нямаме чаша, която да си прилича с друга. Те си приличат на вид, но са различни една от друга. Една е по-крива, друга няма дръжка. Забавляваме се, правейки неща с кеф“, обобщи Ангелов, който се занимава с направата на чаши, чинии, пластики и дори нефункционални предмети от порцелан.

Вниманието ни привличат илюстраторите и използваната техника за пренасянето им върху порцелана.

„Някои неща са извадени от стари енциклопедии, други са на определени илюстратори. Образът се трансферира, други се рисуват директно върху чашите“, обясни още той и си спомни как всичко започнало един ден, когато решил да разбере дали може да направи нещо от глина.

„Започнах с глина. След това видях как се работи с порцелан. Стана ми интересно и така с времето тръгнаха нещата. Не ми е било фикс идея да работя това“, заяви Ангелов и добави, че също като Нора Вакарелова е самоук. /БГНЕС