Дмитро Кулеба: Днешна Русия не заслужава съчувствие и разбиране

Дойдох да благодаря на България за това, че подкрепяте украинската държава и народ, заяви министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба на съвместен брифинг с Теодора Генчовска в МВнР, предаде репортер на БГНЕС.

От своя страна министър Генчовска съобщи, че към настоящия момент 91 хиляди украински граждани са приети у нас, като 80 хиляди от тях вече са получили временна закрила.

Сигурен съм, че България прави това не заради традиционно добрите ни отношение, но заради това, че сигурността на Украйна означава сигурност за България. Ние не се бием само за Украйна, но и заради вас, за да не може Русия да причини щети на вашата страна, заяви украинският първи дипломат и изрази благодарност към страната ни и за подкрепата за европейската перспектива на Украйна.

Наясно съм с ролята на Русия в историята на България, каза Кулеба и добави: Исторически Русия е направила някои неща, които оставят емоции в съзнанието на хората, но това не е Русия, която заслужава съчувствие и разбиране. Надявам се, че ще дойде по-скоро денят, когато мирът в района на Черно море ще се възстанови, ще се върнем към културата и туризма и все повече украинци ще посещават България като туристи, а не като бежанци, заяви Дмитро Кулеба.

Министър Генчовска заяви, че България продължава да осъществява и хуманитарна помощ за Украйна.

Към настоящия момент 1,5 млн. евро е помощта от БЧК. 185 хиляди евро са пренасочени от МВнР към различни хуманитарни организации за Украйна. Ние ще продължим да подкрепяме Украйна съобразно нашите възможности, заяви още Теодора Генчовска. /БГНЕС