Днес излизат пробите на река Марица

Днес трябва да излязат пробите на водите на река Марица в Димитровград. Вчера цяло стадо от 29 крави почина, след като животните са пили от водата.

Според собственика на животните, това се случва за първи път, след като от години животните по три пъти на ден пият от водата.

Заради инцидента беше сформиран кризисен щаб.

Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова съобщи, че е спряно водоподаването от река Марица към 51 населени места, за да се предотврати превантивно по-голям проблем. Към момента не се знае каква е причината за отравянето. От областната управа не са намерили измряла риба или други животни.

При първия си оглед съдебният лекар е казал, че става въпрос за фосфороорганично замърсяване, най-вероятно от мръсния канал на голямо предприятие за производство и търговия на минерални торове, неорганични и органични химически продукти.

Водата ще бъде пусната, когато е сигурно, че няма причина за притеснение за здравето на населението. Направен е обход по поречието на реката, не са открити други мъртви животни.

Кметът на Димитровград Иво Димов коментира, че най-вероятно става въпрос за промишлено замърсяване на водата.

Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов каза, че бързите действия са успокоили населението, оцени обстановката като неприятна. Има подкрепа от институциите, а произшествието е ограничено в малък периметър./БГНЕС