Днес се решава съдбата на правителството на Италия

Днес следобед ще се реши съдбата на правителството на Италия, след като вицепремиерът Матео Салвини сложи край на неработещата коалиция, пише АФП.

Очаква се премиерът Джузепе Конте да подаде оставка, като речта му пред Сената е предвидена в 15 ч. местно време.

Партията на Салвини Лига води убедително в проучванията на общественото мнение пред по-големия коалиционен партньор Пет звезди.

Салвини се надява да предизвика предсрочни избори, като прогнозите сочат, че Лига и техните крайнодесни съюзници ще спечелят убедително.

След като Конте произнесе речта си, за която се очаква да е силно критична към поведението на Матео Салвини, той може да връчи оставката си на президента Серджо Матарела.

Ако Конте не подаде оставка, Салвини ще поиска вот на недоверие в правителството.

И двата сценария водят Италия към край на 65-то следвоенно правителство на страната, само 14 месеца, след като то дойде на власт.

Политическата криза поднови притесненията за италианската икономика, чиито нива на дълг са вторите най-високи в Еврозоната след тези на Гърция.

Финансовият Ил Соле 24 Оре изчисли, че откакто това правителство е дошло на власт, Италия е загубила 5 милиарда евро от повишените лихви по дълговете, заради недоверието на кредиторите.

Въпреки това Салвини се надява на победа, като проучванията дават на Лига 36-38 процента от вота, което означава, че партията може да управлява сама или в коалиция с антиимигрантската и хомофобска формация Италиански братя и като по-малко вероятно, центристката Форца Италия на Силвио Берлускони./БГНЕС