Днес става ясен финалът на Европейското по волейбол за мъже

Тази вечер ще стане ясен финалът на Европейското първенство по волейбол за мъже. От 19:00 часа българско време е първият полуфинал от надпреварата, който противопоставя Полша и Словения, а от 22:15 предстои сблъсъкът между Италия и Франция. И двете срещи ще се проведат в Рим.

Актуалните европейски и световни шампиони от Италия са домакини на финалната четворка, което ще им бъде от полза за предстоящия тежък мач с олимпийските първенци от Франция. „Скуадрата“, която на последния шампионат удари Словения с 3:2 гейма във финала, записа пет победи от пет мача в групата си тази година, като повали Сърбия, Германия, Белгия, Естония и Швейцария. На осминафиналите тимът се справи категорично със Северна Македония, но в последните осем седемкратните европейски шампиони изпитаха сериозни затруднения, като трябваше да играят тайбрек, за да пречупят съпротивата на Нидерландия.

Срещу себе си домакините на финалната четворка ще имат Франция, която ще търси реванш за поражението си от италианците в четвъртфиналите на Световното миналата година. „Петлите“ загубиха само един мач в груповата фаза, отстъпвайки на Румъния, но след това повалиха северните ни съседи в три гейма на 1/4-финалите. Преди това, отборът на Андреа Джани елиминира от надпреварата и родния национален отбор след класическо 3:0.

В ранния полуфинал, един срещу друг се изправят Полша и Словения. „Дружина полска“ има десет медала от европейски първенства в историята си, но е стъпвала само веднъж на върха – през 2009 в Турция, когато побеждава Франция на финала. Поляците взеха бронзовите отличия в изминалите два шампионата, като в последния удариха Сърбия с 3:0. „Плавите“ отново паднаха жертва на световните вицешампиони, губейки тази година с 1:3 на четвъртфиналите. Полша завърши с пет от пет в групата си, а на 1/8-финалите постигна още една четиригеймова победа – този път срещу Белгия.

Поляците имат да си връщат на европейските вицешампиони от Словения, които ги спряха на полуфиналите на последното Европейско след успех с 3:1, при това на тяхна земя. Словенците, които загубиха от Италия с 2:3 финала на шампионата през 2021, постигнаха пет победи от пет мача в групата си, в която бе и България, като на осминафиналите и четвъртфиналите трябваше да вложат значително повече усилия, за да надиграят последователно Турция (3:2 след обрат от 0:2 гейма) и Украйна с 3:1.

Мачът за трето място и финалът на Европейското първенство по волейбол за мъже ще се изиграят в събота, 16 септември, в италианската столица Рим. /БГНЕС