Днес става ясен финалът на Ол Ингланд Клъб при жените

Днес ще се изиграят двата полуфинала при дамите на Откритото първенство на Великобритания по тенис. И двете срещи ще бъдат на Централния корт, като в първата една срещу друга се изправят непоставените Елина Свитолина и Маркета Вондроушова, а във втория сблъсък от последните четири излизат Онс Жабер и Арина Сабаленка.

Свитолина и Вондроушова ще открият програмата на Централния корт не преди 15:30 часа българско време. 76-та в света украинка стигна до полуфиналите на Уимбълдън за втори път в кариерата си след 2019-а, след като елиминира на 1/4-финалите световната номер 1 Ига Швьонтек в три сета. Свитолина изненада всички с играта си на Уимбълдън, след като се завърна от майчинство, и ще се бори за първи финал в Шлема. Срещу себе си тя ще има чешко предизвикателство в лицето на Вондроушова, която има един финал зад гърба си на – на Ролан Гарос 2019, когато отстъпи на оттеглилата се Ашли Барти. 42-та в ранглистата при жените също взе сериозен скалп в последните осем, елиминирайки четвъртата поставена Джесика Пегула от САЩ.

Свитолина води с 3-2 победи в преките сблъсъци, но загуби последните два мача с чехкинята – четвъртфинала в Рим през 2020 и олимпийския полуфинал в Токио година по-късно.

Веднага след края на първия полуфинал, зрителите по трибуните ще станат свидетели на среща от най-високо ниво. Една срещу друга ще се изправят миналогодишната финалистка в турнира Жабер и шампионката на Аустрелиън Оупън Сабаленка. Сблъсъкът е между шестата и втората в световната ранглиста. Жабер взе реванш от вече бившата носителка на трофея Елена Рибакина в четвъртфиналите, печелейки с обрат в три сета. На осминафиналите тунизийката даде само три гейма на двукратната шампионка в Лондон Петра Квитова. Сабаленка, която гони втора титла от Шлема за годината, е на втория си полуфинал в надпреварата след 2021, когато отстъпи на Каролина Плишкова.

Представителката на Беларус води с 3-1 успеха в преките сблъсъци, като спечели последните три срещи помежду им, включително двусетовата победа в четвъртфиналите на Уимбълдън 2021, както и обрата на Финалите на WTA в Тексас миналата година. /БГНЕС