ДНСК: Сградата "Златен век" е законна

Сградата „Златен век“ в "Лозенец" е законна, защото има редовно издадени строителни книжа. Това каза началникът на ДНСК Иван Несторов, предаде репортер на БГНЕС.

На въпрос дали разрешителното за строеж на „Артекс” е валидно, арх. Несторов заяви, че по този въпрос ще се произнесе Софийският административен съд.

Той не пожела да каже дали съгласно действащия Закон за устройство на територията (ЗУТ), преди промените през 2017 г., разрешителното е валидно. Нестеров подчерта, че през годините са правени удължавания на строителното разрешение, както и, че при всяка промяна, която е била одобрявана от главния архитект Здравко Здравков, срокът автоматично се удължава. За последно такова допълване е направено и одобрено от Здравков, който през август 2018 г. издава заповед, че ги приема. По думите на арх. Несторов това удължава разрешителното за строеж, но с колко и къде това е записано в ЗУТ, ръководителят на ДНСК не пожела да отговори.

„Това го пише в решение на Върховния административен съд № 9059 от 3 юли 2018. ВАС потвърждава решение на административен съд Бургас. Решението му е правилно , защото е допълнено по реда на чл. 154, ал. 5 от ЗУТ със заповед”, обоснова се Несторов и добави, че делото в САС се води по искане на Инициативен комитет „Лозенец” и Никола Вапцаров, който е пуснал жалба в административния съд, с искане съдът да се произнесе за бездействието на регионалното министерство и ДНСК.

По думите му докато съдът не излезе с решение, той не може да посочи докога и дали е валидно строителното разрешение. Началникът на ДНСК добави, че тече проверка и от прокуратурата, която трябва да установи дали разрешителното е нищожен административен акт или не.

Той обясни още, че през февруари 2017 година са били направени промени в ЗУТ и този срок е бил удължен от 5 на 10 години. Арх. Несторов на няколко пъти каза по време на пресконференцията, че промените в него не важат със задна дата и уточни, че случаят с „Артекс” е заварен.

„По времето на стария текст, който действаше тогава можеше по времето на пет годишния период да се одобряват проекти, да се издават заповеди на одобряващия орган, но в рамките на тези 5 години. Сега срокът вече е регламентира със закона - един път имаш право да удължаваш срока на разрешителното за строеж”, заяви Несторов.

Началникът на ДНСК обяви още, че по време на проверките са установени отклонения от инвестиционните проекти и обяви, че ще бъде спрян част от строежа.

Предвидените автомобилни платформи, които ще трябва да осигурят използването на подземните нива, които са гаражи не бяха изпълнени като отвори в една стоманобетонна плоча, която носи на себе си цялата сграда”, посочи зам.-началникът на ДНСК арх. Петър Духлински и добави, че в съседния имот, който също се използва от строежа има неукрепен изкоп.

Освен това сградата не е добре обезопасена и ще предпишат поставянето на предпазна мрежа на сградата. Заради тези отклонения строителят ще бъде глобен между 1000 и 10 000 лева.

„Другото голямо нарушение е, че арх. Мирянова в качеството си на възложител изпълнява също ролята на надзор в строителството, което е нарушение на чл. 166 ал. 3 и 4. В единия случай тя е проектант и лице, упражняващо строителен надзор в проектирането, а от друга строител и лице, което упражнява строителен надзор в строителството, т.е. тя контролира себе си”, обяви Духлински и поясни, че Мирянова участва като проектант във фирма „Артекс проект” АД, като надзор в „Стройконтрол инженеринг” и като строител в „Артекс инженеринг”.

За конфликта на интереси ще бъде наложена санкция между 30 000 и 150 000 лв. и ще бъде образувано административно-наказателно производство срещу арх. Мирянова.

Духлински подчерта още, че това е първата цялостна проверка на обекта и документацията му като уточни, че и досега е бил проверяван, но по конкретни сигнали. /БГНЕС