ДНСК започна проверка на строителството на небостъргача „I Tower“

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) започна проверка на законността на строителството на небостъргача „I Tower“ в центъра на София.

Докладът с резултатите Дирекцията за национален строителен контрол ще предостави на Върховната административна прокуратура.

По-рано ВАП сезира началника на ДНСК да извърши незабавната проверка. Образуваната реписка е въз основа на информация в медиите, в която се твърди, че изграждането на сградата се извършва при изтекло разрешително за строеж.

Главният архитект на Столична община трябва да предаде материалите по административната преписка по повод издаване на разрешението за строеж.

Последва позиция и от собственикът. В писмо до медиите изпълнителните директори на ITower Development ЕАД Джанлуиджи Пачини и Виторио Гори заявяват, че всички необходими разрешителни за строеж на сградата ITOWER са издадени и са валидни в съответствие с приложимото българско законодателство.

"ITOWER DEVELOPMENT ЕАД няма абсолютно никаква връзка и отношения с бизнесмена Васил Божков или притежавани от него компании.

ITOWER e инвестиционен проект в центъра на гр. София, който е финансиран със средства на италианския инвеститор и с два заема от Пощенска банка и международната Черноморска банка за търговия и развитие (ЧБТР). Проектът се подкрепя от институции от четири държави и представлява 113-метрова сграда, която в момента е в процес на строеж на пл. Македония, и ще включва 5-звезден хотел на световния бранд Marriott, офисна, жилищна и търговска част", се казва още в писмото на собственикът. /БГНЕС