До 18-ти януари РС Македония с ново правителство и премиер Ковачевски

Управляващият в Република Северна Македония /РСМ/ Социалдемократически съюз /СДСМ/ избра новото ръководство на партията. Лидерът на СДСМ Димитър Ковачевски оповести имената на новите членове на Централния съвет и на Изпълнителния комитет на партията. Той съобщи, че е получил подкрепа от ръководството на СДСМ да бъде новият премиер на РСМ, предаде БГНЕС.

Перо Костадинов, Стефан Богоев, Фатмир Битичи и Бисера Костадиновска-Стойчевска са новите заместник-председатели на партията. От старите остава само Саня Лукаревска.

Ковачевски очаква новото правителство да бъде сформирано най-късно до 18-ти януари. В близките дни се очаква президентът Стево Пендаровски да му връчи мандат за съставяне на новото македонско правителство. В него освен досегашните партии влиза още една албанска формация, тази на Африм Гаши "Алтернатива". "Пред новото правителство има няколко предизвикателства - справяне с енергийната и икономическата криза, справяне с последствията от пандемията, както и продължаване на евроинтеграцията и преговорите със съседна България. Вярвам, че ние можем да се справим с всички тези предизвикателства с това стабилно правителство, което има мандат до 2024 година", каза Ковачески след заседанието на ръководството на партията.

"За нас патриотизмът не е празна дума и тупане по гърдите. Това не е и национализъм, нито пък разправии със съседите, нито пък ново минало, което ни предлагат. За нас патриотизмът означава да направим нещо за страната ни. Да гарантираме бъдещето на нашите деца. Да увеличим заплатите. Да защитим онеправданите и с кураж да решаваме най-горещите проблеми в държавата", каза още Ковачески.

На 12-ти декември Димитър Ковачевски бе избран за лидер на партията след като Зоран Заев подаде оставка от поста председател на СДСМ поради катастрофалната загуба на местните избори на 31-ви октомври. Миналата седмица Заев депозира оставката си и като премиер пред парламента в Скопие.

Димитър Ковачевски бе зам. финансов министър в кабинета на Зоран Заев. Според публикации в местните медии Зоран Заев възнамерявал да се върне в родния си град Струмица и да се включи в семейния бизнес. Той ръководеше СДСМ от 2013 година, а от началото на юни 2017г. бе премиер на РСМ. /БГНЕС