До 30 юни ще се удължи извънредната епидемична обстановка

За да не се стигне до нова ескалация и болниците да не могат да приемат пациенти, с 15 дни предлагаме да се удължи извънредната епидемична обстановка. Тя ще продължи до 30 юни. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание, предаде репортер на БГНЕС.

Повишението на заболелите от коронавирус се дължи на Доспат, Сърница, село Ясенец, по най-бързия начин ги овладяваме, без да затваряме градовете, заяви Борисов и уточни: Без паника, без да създаваме страх, без да затваряме производства и така трябва да продължим.

Дисциплината, дистанцията, дезинфекцията са най-важното, което трябва да се спазва в този момент. Нищо различно не се е случило, поясни Борисов.

Маските в обществения транспорт остават задължителни, трябва да се научим да спазваме дистанция - дезинфекцията също, каза още Борисов. Трябва да свикнем да живеем с този вирус, отбеляза премиерът.

Днес министър Ананиев и Оперативният щаб ще облечат всичко това в нова заповед. Старческите домове да се гледат най-внимателно, посъветва премиерът.

Във връзка с трите учителки с положителни проби за коронавирус от 50-та ДГ в София, кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че директорката на градината е реагирала адекватно.

„Не можем да създадем паника сред родителите. Обстановката е спокойна в момента. Надявам се PCR-ите да покажат, че резултатите ще са отрицателни, ако това се случи, детската градина утре ще работи нормално. Учителките твърдят, че не са били в Сърница, но снимката показва, че са”, добави столичният кмет.

Борисов коментира от своя страна, че са направени толкова усилия, тестове, лаборанти – „накрая ще ви пратим сметката”. Надявам се да не са положителни пробите в градината. Адекватно сте реагирали, но ме влуди това, че има хора, които с тази тема могат да се шегуват по този начин, каза Борисов.

След като Министерски съвет прие решението за удължаване срока на извънредната епидемична обстановка до края на юни, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев даде брифинг за медиите.

В България към настоящия момент има 2889 души, заразени с коронавирус. 167 са починалите. Ниското равнище на заболеваемост и на починали хора в България се дължи на предприетите авансово мерки от правителството и последвалите след това, отбеляза здравният министър.

Независимо от всички мерки обаче, ние считаме, че мерките трябва да продължат и през следващите 15 дни, каза Ананиев и уточни, че няма нови мерки, които да се прилагат с изключение на 1-2. Моите заповеди остават да действат, заяви министърът.

Продължава да действа временното ограничаване на граждани на трети страни на територията на страната с изключение на Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. За всички останали трети страни очакваме общоевропейско решение на 15 юни, заяви Ананиев. Ако се отворят границите за трети страни, това ще стане най-рано от 1 юли.

Продължава да действа временното ограничаване на граждани на трети страни на територията на страната, с изключение на няколко наши съседи - Черна гора, Босна и Сърбия.

За всички останали трети страни очакваме общо европейско решение на 15 юни. По наше мнение ако се отворят границите за трети страни това ще стане най-рано от 1 юли, заяви Ананиев.

Второ, противоепидемичните мерки включват физическа дистанция, хигиена на ръцете, дезинфекция и носене на маски. Не е задължително носене на маски, решихме, че на закрити места можем да препоръчаме горещо носене на маски – в театри, опери, оркестри и т.н. Разбира се, трябва да се спазва и дистанция или поне през един стол да са седнали хората в общественото място. Задължително носене на маски остава в публичния транспорт, заяви Ананиев.

Трето, към заповедта за временното ограничение на масовите мероприятия, новото, което ще влезе е, че ще се позволи на закрити места капацитетът да не е 30% от капацитета на залата, а 50% или през една седалка. Освен тези мерки, ще продължим да следим много внимателно населените места с огнища на заразяване. Ще продължат наблюденията ни и извършването на тестове в социални домове за възрастни хора. Към тази сутрин болните медици са 302-ма. Не трябва да се създава впечатление, че удължаването на извънредната епидемична ситуация е свързано с някои използвани до момента мерки или утежняване нормалния живот на българина, но ще следим внимателно процесите и ако се налага ще се предприемат обратните мерки, добави Ананиев.

На въпрос на БГНЕС ще отпадне ли посещаването на магазин между 8.30 и 10.30 ч. само от хора над 60-годишна възраст, Ананиев отговори, че това ще трябва да отпадне в една от следващите негови заповеди. „Това ще отпадне, тъй като хората се научиха влизайки в магазина да спазват санитарно-хигиенните изисквания. Мисля, че е дошло времето да отпадне това ограничение”, добави още той.

Здравният министър посочи, че на 15 юни се открива туристическият сезон и както българите ще могат да ходят в Гърция, така и гърци ще идват в България. Няма нищо, което да смути чуждестранните туристи. Министърът отбеляза, че Черноморието ни е сигурно. /БГНЕС