До 3000 бегачи стартират в 38-то издание на Уиз Еър София Маратон

До 3000 бегачи ще стартират в 38-то издание на Уиз Еър София Маратон, предаде репортер на БГНЕС. На пресконференция в зала „Родина“ на Националния стадион бяха дадени подробности относно предстоящото състезание, което ще се проведе на 10 октомври в столицата. Дистанцията от 42.195 км започва в 09:30 часа на площад „Княз Александър Батенберг“, а след това на всеки десет минути тръгват състезателите в полумаратона и дистанцията от 10 км.

На събитието присъстваха един от организаторите на маратона и заместник-председател на „София – европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев, спортният директор на Българска федерация по лека атлетика Диян Драшков, спортният директор на Софийския маратон Даниел Дуков, директорът на аварийна помщ и превенция към Столична община Красимир Димитров и началникът на сектор Общинска полиция към СДВР главен инспектор Кирил Лозанов.

38-то издание на Софийския маратон ще се проведе на 10 октомври.

Успяваме вече толкова години този маратон да го надграждаме – естествено, това се случва с помощта на много хора. Столична община всяка година помага на маратона. Тази година маратонът ще се проведе по същия маршрут, който е лицензиран от две години, и по улиците на София ще премине с около 3000 бегачи. 600 човека ще бягат на 42 км, над 1000 ще бягат на 21 км, и десетката, за която се записват в последния момент, също ще бъдат над 1000-1200. Всяка година маратонът се провежда по централната градска част, стартовете са през десет минути и дават възможности на всеки един от участниците да премине по своя маршрут. Маратонът е републикански шампионат на 42 км, участват всички елитни български бегачи“, започна Илиев.

Последните години Софийският маратон бавно, но сигурно израсна. Вече започна да се превръща в много сериозно мероприятие. Националният шампионат се очертава да бъде много силен със сериозна конкуренция както при мъжете, така и при жените. От дълги години не сме имали три жени с добри резултати – Милица Мирчева, която само преди седмица бяга за 2.44.00 и е единствената наша участничка на Олимпийски игри в Рио в дисциплината маратон, миналогодишната шампионка Маринела Минева и Христина Козарева. При мъжете, Йоло Николов направи силен резултат – 2.21.00, Исмаел Сенинджи с 2:25, Шабан Мустафа, надявам се и там да се получи едно силно бягане и да видим резултати, които в последните години не са бягани от наши състезатели. Тази година имаше маратони в Стара Загора, Варна, Кюстендил. Заявки все още се приемат, но по традиция всички наши най-добри бегачи стартират за разпределение на медалите в Националния шампионат“, коментира Драшков.

Мероприятието ще бъде с голям интерес от страна на зрителите. Този маратон в годините беше създадена една много добра организация. Работата на Дирекция аварийна помощ и превенция на Столична община заедно със сектор Общинска полиция ще бъде осигуряването на повече хора около старт-финала и на местата, където има възможност за струпване на хора. Нашите служители ще обърнат внимание на спазване на дистация, за да можем да спазваме мерките, ще трябва да направим една доста добра организация. Допълнително ще участваме и с парамедик със санитарен автомобил, ще имаме рамки за дезинфекция, която можем да сложим на определени места. Ще призовем и участниците, и зрителите да спазват мерките за Ковид. Тепърва ще направим срещи на място. Мисля, че и преди софиянци бяха изключително доволни от мерките, и състезанията минаха без инциденти“, сподели Димитров.

Зам.-председателят на "София - европейска столица на спорта" Анатоли Илиев.

Маратонът продължава да приема голям интерес от чужденци. Имаме и туристи, които посещават нашата столица. Тази година сме регистрирали повече от 700 човека. За съжаление, някои страни наложиха ограничения техни граждани да влизат в България – Англия, Северна Македония, Сърбия и други, но ние ще намерим начини как да обезпечим тези наши почитатели на бягането, които са се регистрирали още в началото на годината, имаме уговорка с тях да изпратим техните стартови пакети или да им прехвърлим за регистрация за следващата година. Броят на участниците в регистрационните форми набраха вече 2000 човека. До 2 октомври сме отворили регистрацията онлайн, така че най-вероятно ще се увеличи броят на участниците. Голяма несигурност има от факта, че ситуацията се промени. Маратонът ще се състои и се надяваме да достигнем до 3000 души“, заяви Дуков.

В рейс офиса, който ще отворим на 7 октомври, в Княжеска градина, те ще раздават стартовите номера. Маратонът е с бронзов етикет от Световната атлетика, поканили сме осем елитни бегачи при мъжете и седем при жените. Дънкан Коеч и Наом Джабет са сред имената съответно при мъжете и жените. Първо стартират маратонците в 9:30, 10 по-късно стартират полумаратонците, десет по-късно – на 10 км. Направили сме го така максимално да няма струпване и да се спазват мерките. Старт и финал пред Националната галерия, бяга се посока източната част на София, има доста емблематични сгради по това трасе, така че бегачите от чужбина могат да се запознаят с някои от тях. Първите десет мъже и първите десет жени ще получат награди. Джакпотът засега Наом Джабет е с две победи и с най-големи шансове за него“, добави той.

Димитров добави, че ще бъде направен ваксинационен център до шатратата за регистрация на Княжеска градина. „Само да добавя нещо – г-жа Фандъкова, имаме идеята, говорих го и току-що с организаторите, да направим ваксинационен център до шатратата за регистрация на Княжеска градина, който нашата дирекция ще осигури за желаещите, за участниците и публиката, да заповядат – там ще има от всички възможни ваксини“.

Илиев се надява да не се случват инциденти, подобно на този от миналата година, когато участник предизвика инцидент, избутвайки една от състезателките. „Наградният фонд е 75 000 лв. Джакпотът е разпределен от миналата година, като се взеха резултатите на следващите състезатели, които не са хванати. Всичко е направено както трябва. За инцидента, който стана миналата година – такъв инцидент се случва на 30 години един път, другото е, че този човек беше разпознат след четири часа и всъщност си понесе своите последствия. Ние сме направили всичко възможно това да не се повтаря, но в края на краищата има неща, които не зависят от който и да е организатор. Смятаме, че такъв инцидент няма да има“.

Дуков допълни: „Обяснено е как трябва да бъдат състезателите – номерата трябва да бъдат на гърдите, на видимо място. Човекът е с психични отклонения и това стана на масова дистанция, държа да отбележа. Явно той си е дошъл само за медиите и да направи такъв инцидент, за съжаление не можахме да направим нищо като организатори, но нашата добра приятелка Оливера Евтич отново е заявила участие. Тя разбира, че вината не е в нас като организатори, просто това е една индивидуална постъпка на този човек, която, за съжаление, се включи“.

Спортният директор на Уиз Еър София Маратон Даниел Дуков.

Всички участници в дистанциите 10 км, 21.098 км и 42.195 км ще бъдат снабдени с чипове на стартовите номера. Номерата трябва да бъдат сложени на гърдите на видимо място без да бъдат прегъвани или закривани от връхни дрехи. По трасето на Маратона ще има пунктове на всеки пет км съобразно изискванията на Световната атлетика. Те ще бъдат заредени с вода, изотонични напитки и гъби за освежаване.

На Финала ще има отделен пункт зареден с вода, изотонични напитки, храна и плодове. За здравословната сигурност на бегачите по трасето на Маратона ще има оборудвани Медицински пунктове с лекари и линейка на всеки 5 км. В близост до старт-финала ще бъде изграден пункт за съхранение на личен багаж на участниците в маратон София 2021. Приемат се само багажи със стикер даден от стюардите обслужващи гардероба. Организаторите не носят отговорност за оставени скъпи предмети и бижута.

Парични награди са осигурени за победителите в дистанции:

10.000 км – мъже и жени до 3-о място

21.098 км – мъже и жени до 3-о място

42.195 км – мъже и жени до 10-о място

42.195 км – възрастова група мъже и жени

41-50 до 3-о място

51-60 до 3-о място

60+ до 3-о място

Национален шампионат – 42.195 км за мъже и жени до 3-о място. /БГНЕС