Правилата за хранене на селскостопанските животни са разписани в Регламент (ЕО) № 1069/2009, с който се определят условията за събиране, транспорт, съхранение, преработка, употреба, унищожаване и пускане на пазара на продукти от животински произход, които не са предназначени за консумация от човека.
„С чл. 11 от регламента се забранява храненето на селскостопански животни, различни от животните с ценна кожа, с кухненски отпадъци или с фуражи, съдържащи кухненски отпадъци или получени от кухненски отпадъци. Съгласно законодателството с определението „кухненски отпадъци“ включва цялата отпадъчна храна от обекти за обществено хранене и от кухни, включително централни кухни и кухни в домакинствата. Напълно е забранено и употребата на използвано олио за готвене от ресторанти”, посочват от БАБХ.
Според тях спазването на забраната за изхранване на животните с кухненски отпадъци е особено важно, като мярка срещу разпространението на Африканска чума по свинете (АЧС).