Доц. Александър Оскар: Във война сме, нужна е мобилизация

Всички ние трябва да разберем, че в момента ние сме в състояние на война и както по време на една война трябва да има наистина мобилизация на цялото общество. Само и единствено тогава може да се справим с тази пандемия. Това каза пред БГНЕС доц. Александър Оскар – началник на Клиниката по очни болести на Александровска болница.

Според лекаря на годината въведените мерки трябва да се спазват от всички, не е достатъчно само определена част от обществото да го прави, тъй като тогава самото спазване се компрометира.

„На първо място носенето на маски. Аз считам, че то трябва да бъде задължително за всички хора в страната и тези, които не носят маски поради техни съображения да търпят и съответното административно наказание. Маската е едно от малкото средства, които доказано влияят и могат да забавят скоростта на разпространение на заразата, а също влияят пряко и на тежестта на протичане на заболяването”, каза доц. Оскар и даде пример за лековерния подход на мнозина.

„Връщам се още през месец март, април, когато колеги специалисти предвиждаха, че е възможен сценарият, който в момента всички ние изживяваме. Тогава голяма част от обществото подходи с насмешка и въобще не разбираше необходимостта от каквито и да е мерки. Дори се развиха и продължават да се развиват различни конспиративни теории, включително и такива, че коронавирус няма, че това всичко е една измислица с цел да се ограничат правата на хората”, даде пример лекарят.

Самият той също води и лична битка с COVID-19. „Не беше леко. Първите няколко дни наистина беше много сериозно. За щастие и благодарение на колегите, с които работя в болницата успях да направя необходимите изследвания и да получа необходимите консултации, указания как да се лекувам и се радвам, че вече съм здрав и съответно мога да помагам на други пациенти и на колеги, които са в нужда”, сподели Александър Оскар.

По думите на лекаря човек, който има съмнение, че е болен от CIVID-19 първо трябва да се изолира, след това да потърси своевременно консултация с лекар, за да се прецени има или няма. Съответно, ако има, да се инициира правилното лечение.

„Самолечението не е правилно, както и това лечението да се отлага и да се мисли, че заболяването може от само себе си да премине. За съжаление, около мен все по-често се сблъсквам със случаи на пациенти, които чакат 5-6-10 дни да се излекуват. Имено през този ключов период настъпват много сериозни усложнения, които по-късно могат да доведат и до тежък летален изход”, посочи доц. Оскар.

Той е носителят на тазгодишния приз "Лекар на годината". „Мисията на лекаря винаги е била да бъдем до пациента, да бъдем отговорни и да помагаме на хората в нужда. Тя не се е променила, тя е такава и днес, такава ще бъде и утре”, каза д-р Александър Оскар.

Началникът на Клиниката по очни болести в Александровска посочи, че дейността ѝ не е преустановена, въпреки направената реорганизация и в момента там е COVID-отделение. „Ние сме създали цялата необходима организация, така че нашите пациенти, особено тези, които имат спешни и неотложни състояния, да могат да получат необходимата компетентна помощ”, каза той.

Относно предстоящото решение за въвеждане на онлайн обучение за всички ученици офталмологът посочи, че мобилните дигитални устройства много натоварват не само зрението, натоварват нервната система, така че трябва да сме много внимателни.

„Сега, разбира се е неизбежно и с оглед на ситуацията, децата трябва да използват дигиталните устройства. По възможност да използват настолни компютри, а не таблети или мобилни телефони, и на определеното време 20-30 минути, задължително да почиват. Почивката включва не да гледат телевизия или да играят игри на компютъра, а да гледат на далеч, така че зрителната система, а и нервната система да могат да си починат от огромното натоварване и стрес, на който са подложени”, съветва специалистът.

Той подчерта, че е много важно родителите да са активни и да създадат и съответните зрителни навици и хигиена на зрителна работа, така че децата след определен период, в които използват дигиталните устройства да има период, в който си почиват и не ги използват. „Компютрите, високите технологии са неизменна част от нашия живот, ние няма как да не ги използваме, но трябва да сме и много внимателни”, подчерта той.

Доц. Оскар цитира данни, според които в България между 10-12% от децата имат някакъв проблем, който най-често се изразява в нуждата от носене на очила.

„Като цяло по света се счита, че едно на всеки 4 до 5 деца има някакъв зрителен проблем, така че в България като цяло децата имат добро зрение”, посочи той.

Първият препоръчителен прегледа трябва да се направи още когато детето е на 6-месечна възраст, дори и родителите да не са забелязали някакъв проблем със зрението му. „Ако всичко е наред следващият препоръчителен прегледа е когато детето навърши 3 години и половина. След това в предучилищна възраст, и след това веднъж в годината преди детето да започне училище в първите няколко години от ученическа възраст на детето”, посочи той. Проблем, който трябва да накара родителите възможно най-рано да потърсят консултация с очен лекар е когато зеницата изглежда бяла. Когато например детето търка често очите си, когато се приближава прекалено много до обекта, който наблюдава или си държи под определен ъгъл главата. „Това са алармиращи симптоми, които трябва да накарат родителите или съответно общопрактикуващите лекари да посъветват родителите да потърсят консултация с очен лекар”, каза той. /БГНЕС

Категории:

Тагове: