Доц. Грабенаров: На Кръстовден Пирин показа на света, че иска свобода

В църквата „Въздвижение на Светия Кръст Господен“ столичния квартал Лозенец бе отслужена панихида за загиналите герои в Илинденската епопея /1903/ в Серския революционен окръг, предаде репортер на БГНЕС.

На паметното събитие, съвпаднало с големия църковен празник Кръстовден, присъстваха много общественици и наследници на стари македонски родове, които са взели участие във въстанието. Сред тях бяха председателят на Македонския научен институт Александър Грабенаров, Райна Дрангова, Михаил Развиговор, Лазар Младенов от Македония, Наум Кайчев, Мирослав Ризински, Владимир Тодоров и др.

„Днес е голям църковен празник. Преди 116 години илидненци и преображенци без да се страхуват показаха на света, че не желаят да живеят повече под ярема на султана и искат свобода“, започна словото си доцент Александър Грабенаров.

Историкът проследи основните събития и етапи на Илинденското въстание. Той разказа за въстанието в Пиринския революционен окръг. „Решението за вдигането на въстанието там е взето на 20 август, а самото то избухва на 14 септември 1903 г. - Кръстовден. Случва се едно организационно чудо. За първи път от много години четите на ВМОК и ВМРО единодействат“, каза доц. Грабенаров.

„Представете си силата, патриотизма и вътрешно чувство, което имат тези хора, за да отидат на своята голгота“, подчерта той и добави, че трябва да сме благодарни на тези хора за тяхната саможертва. /БГНЕС