Доц. Костадин Ангелов: Нека не превръщаме болниците в морги

Нека не превръщаме дните за празнуване в дни за умиране. Да не превръщаме болниците в морги. Този призив отправи директорът на Александровска болница доц. Костадин Ангелов, предаде репортер на БГНЕС.

Директорите на няколко водещи болници в София, от Столична лекарска колегия, тази сутрин взеха участие в брифинга на Националния оперативен щаб, откъдето още веднъж отправиха призив към българите да останат по домовете си.

Видях със собствените си очи какво е майка да не може да прегърне своя син, какво е да поръчаш чували за трупове и да ти кажат, че има само двеста. Ако си останете по къщите, ние в 21 часа ще ви ръкопляскаме, заяви доц. Ангелов на брифинга в Министерски съвет.

Директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов съобщи, че в спешната болница има 11 пациенти, които са интубирани и на апаратна вентилация. 31 други пациенти са в средно тежко към тежко състояние. Няма пациент в „Пирогов”, който да е в добро състояние. Следващите две седмици ще бъдат критични – не ходете на църква, заяви проф. Балтов.

От своя страна ген. Венцислав Мутафчийски, директор на ВМА и ръководител на Оперативния щаб, добави: До кога хората ще чакат някой да им поеме отговорността? До кога ще се повтаря не ходете в църквите, и ще чакат да се затворят църквите – в края на краищата ние сме хора на 21 век, нека покажем, че сме такива.

В отговор на въпрос на БГНЕС ген. Мутафчийски посочи, че тревогата е от това, което се случва по улиците – много хора, излезли на разходка. Надяваме се хората да проявят разум. Това, което се случва извън храмовете – това е най-обезпокоителното в момента, каза още той. /БГНЕС