Доц. Кунчев: Ваксина ще има

„Ваксина ще има. Единственият начин да се справим с това зло е ваксинацията. 2021 г. ще бъде година на основателната надежда“. Това заяви пред Нова тв доц. д-р Ангел Кунчев.

До момента у нас са ваксинирани 4 608 души, като 714 са регистрираните през вчерашния ден.

„На 4 януари предстоят да дойдат още 20 хиляди ваксини. След това ще идват ваксини на седмична основа, което ще улесни значително логистиката“, каза той.

Доц. Кунчев очаква, че до края на януари ще има готовност и за доставка на ваксините на „Модерна“, но за момента не е ясно какво количество от нея ще постъпят в страната.

Количествата на доставени ваксини ще нараснат след първото тримесечие, след него ще бъдат доставени до 200 хиляди месечно от „Pfizer“.

„Няма как ваксините да не стигнат до България, защото ние сме част от общоевропейското споразумение за доставка“, посочи доц. Кунчев.

Общо ще бъдат доставени над 13 милиона дози, които ще стигнат за цялото население. През лятото, най-вероятно, ще имаме набор от всички видове ваксини, ако останалите фирми производителки получат съответните разрешения, прогнозира доц. Кунчев.

В момента литимитиращия фактор са хората, а не парите и политическия фактор.

Доц. Кунчев посочи, че през тази година значително са се подобрили условията за работа на медиците, имаше 30% увеличение на заплатите. „Ако решим, че лекарите са важни, там трябва да инвестираме“, категоричен е той.

Задържането на кривата в постоянно спадащи цифри на броя на заразените може да бъде основание за разхлабване на ограничителните мерки, но предстоят по-подробни тенденции. "Ако спаднем на 200 на 100 000, това ще даде основание за падане на някои ограничения, но не на всички, като отваряне на училищата", предупреди доц. Кунчев. /БГНЕС