Доц. Момчил Дойчев: Доверието в НАТО винаги надделява

НАТО на 71 години е постижение. То означава три неща: мъдрост, доверие и надежда. Това заяви в интервю за БГНЕС доц. д-р Момчил Дойчев, съпредседател на Атлантическия съвет на България.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто с него

БГНЕС: Кое е най-голямото постижение на НАТО 71 години след неговото основаване?

Доц. Дойчев: НАТО на 71 години е постижение. То означава три неща: мъдрост, доверие и надежда.

Мъдростта е натрупаният през тези седем десетилетия опит от по-малки и по-големи предизвикателства, кризи и войни, в постоянно напрегнатата международна обстановка. Тя прави Алианса способен и в най-тежки ситуации да взема най-подходящите решения и да защити интересите на всички свои членове – нещо, което никой от тях сам не би могъл да постигне, включително и особено България. Този Алианс спечели по възможно най-умния и безболезнен начин Студената война. Той премина успешно през няколко военни и политически кризи. Днес нашият Алианс се включи без колебание и без никакво забавяне в помощ на своите членове за справяне с пандемията чрез осигуряване на бързи военнотранспортни коридори, с предоставяне на големи военнотранспортни самолети, с медицински доставки отвсякъде до най-тежките зони на кризата.

Успехът на НАТО като организация за колективна отбрана се дължи и на доверието. Въпреки всички трудности, които естествено се появяват, когато различни нации се събират в името на обща цел, за 71 години НАТО доказа, че в него доверието винаги е надделявало. То се корени в общите базисни ценности, които всички изповядваме. Защитата на свободата, човешките права и всички останали демократични ценности са залог за нашия успех.

Трудности винаги е имало и неизбежно ще има, но задружната мъдрост и доверие помагат неимоверно.

На трето място, 71 години мъдрост и доверие дават и основателна надежда, че ще продължим успешно да противодействаме на рисковете и заплахите към нашата обща сигурност. Факт е, че като отбранителен съюз неизменно оставаме притегателен център и стратегическа цел за редица други държави. Това е доказателство, че доверието не е само вътрешно за организацията, но и че доверието към нея е изключително високо. То вдъхва у много други държави надежда и желание да станат членове на това голямо „семейство“ и да споделят нашата обща сигурност и отбрана.

А това поддържа организацията млада, бдителна и адаптивна.

БГНЕС: Успява ли да отговори Алиансът на съвременните предизвикателства, пред които е поставен?

Доц. Дойчев: Въпросът Ви до голяма степен е свързан с предишния. Очевидно успяваме. Но нека първо за момент да акцентирам върху това „ние“, защото Алиансът сме държавите-членки, което за нас значи, че България, ние с вас, сме част от Алианса, а не сме просто безучастни странични наблюдатели, които дискутират от любопитство. Каквото алиансът прави – ние го правим. Ако успява, успяваме ние, ако има трудности, те са и наши. Ние сме част от отбора и сме „в играта“, не сме зрители по трибуните.

Може би това ни насочва към едно от най-устойчивите предизвикателства пред Алианса, което никога не изчезва – това са всъщност вътрешните предизвикателства във всяка отделна държава.

Естествена реакция на всички общества е, при възникнали трудности да се затварят в себе си и да се изолират. Тук ще се върна отново към мъдростта и доверието – те са онази сила, с чиято помощ винаги успяваме да надделеем, заедно и разумно. Това е особено ценно качество на този съюз – способността му да се адаптира непрекъснато и бързо, и в политическо отношение, и във военно-техническите аспекти, и даже по отношение на вътрешните си процедури и методи на работа.

Виждаме го дори и в днешната ситуация с помощта в отговор на кризата с COVID-19, с развитието на процеса по разширяване, с приемането на Република Северна Македония, с мисълта за бъдещето на Алианса, както и в процедурно отношение с немислимият досега метод за заседание на министрите на външните работи, реализирано по криптирана видеоконферентна връзка. По този начин НАТО незабавно създаде възможност политическите консултации да са непрекъснати, навременни и ефективни, независимо от трудностите на пандемията. Външните министри по най-експедитивния начин взеха решение и възложиха на военните задачата да координират необходимата логистична помощ от страна на съюза и от отделните държави в борбата срещу пандемията. В Алианса разполагаме с общ капацитет за стратегически въздушен превоз, който в момента се ползва за медицински доставки за Испания, Италия, Словакия и Румъния. В помощ на Република Северна Македония – пълноправен член буквално от онзи ден – вече се задейства системата на НАТО за управление при кризи. Със своята централна агенция за доставки и поддръжка НАТО подпомага изграждането на военно-полева болница в Люксембург.

Едновременно с всичко това, НАТО продължава и изграждането и укрепването на своя колективен възпиращ и отбранителен потенциал, съгласно решенията, взети на последните срещи на върха.

БГНЕС: Какви са първите политически инициативи, които трябва да се реализират след приемането на Република Северна Македония като 30-ти член на НАТО?

Доц. Дойчев: НАТО е военно-политически съюз за обща отбрана. Съюз основан на общи ценности, на доверие и солидарност. В тази криза днес, като Алианс първо трябва да помогнем за справяне с най-неотложното. И НАТО оказва тази подкрепа на Скопие в противодействието на пандемията.

Същевременно, Република Северна Македония ще трябва да бъде настойчиво насърчавана да участва в съвместни проекти с другите съюзници и особено със съседни съюзни държави. Така ще може да изгражда отбранителни способности, за които тя няма сили и капацитет да постигне сама. НАТО означава да бъдем заедно не само на бойното поле, а много по-рано. Това е урок, който ние от България можем подробно да споделим с нашите македонски приятели.

Възможностите за оказване на подкрепа са огромни, но е въпрос на креативност и политическа дързост, инициатива и политическа воля. Например, България може при определени условия да поеме охраната на въздушното пространство на Северна Македония. Можем да окажем значителна помощ на Македония и в друг военно-политически сфери в духа на договора за добросъседство.

Със сигурност има място и за съвместни поръчки и доставки за отбраната, при това и за такива от голям мащаб, като например 3D радари. Необходимо е държавническо мислене, умение и готовност.

Същевременно и Република Северна Македония трябва да поеме своята част от отговорността. Със сигурност ние бихме и помогнали да адаптира и заздрави способността на своя политически, административен и отбранителен капацитет да работи в условията на колективната отбрана на НАТО. Опитът сочи, че това беше и продължава да бъде сериозно предизвикателство за много от държавите от Централна и Източна Европа, така че то със сигурност ще бъде препятствие, което ще трябва да се преодолее. Споделените поуки винаги могат и трябва да бъдат използвани навреме в името на крайната цел – бързо и ефективно интегриране в Съюза.

БГНЕС: Как, според вас, ще изглежда Съюзът през следващите десетилетия?

Доц. Дойчев: НАТО е силен и подготвен за всякакви предизвикателства. Не се съмняваме, че така ще е и занапред, каквито и предизвикателства да се появят пред нас. Ще бъдем в готовност за предвиждане на проблемите и за незабавна реакция, когато те се появят.

Тези изисквания не се удовлетворяват нито просто, нито лесно. Но седемдесет и една години НАТО все пак успешно го прави. Готовността за бъдещето не е еднократен акт, а постоянна адаптация и приспособяване, според най-добрата ни способност да предвиждаме какво трябва да очакваме от бъдещето. Затова НАТО периодично активира свой вътрешен процес за стратегическо преосмисляне, който да очертае бъдещето му за няколко десетилетия напред.

Буквално преди няколко дни генералният секретар Йенс Столтенберг обяви създаването на група от десет изтъкнати и утвърдени експерти, така наречената група на мъдреците – хора с доказани знания, опит и житейска мъдрост, представители на различни държави-членки. Съгласно политическите указания от държавите-членки, задачата на групата е да разработи препоръки за бъдещото развитие на Алианса, за укрепване на неговото единство за засилени политическите консултации и координация между съюзниците и за заздравяване на политическата роля на НАТО. Ето какъв Алианс искаме да имаме.

Във всеки случаи кризата със сегашната пандемия ще покаже, че НАТО може да се адаптира успешно. Вече има сигнали за това. Политическото единство със сигурност ще бъде предизвиквано често и упорито – имаме достатъчно доказателства за това; но доверието и мъдростта ще надделеят, точно защото заедно, нациите придобиваме много по-силна способност да мислим дългосрочно.

В този смисъл, вярвам, че евроатлантическата връзка между САЩ и Европа ще се засилва. Алиансът ще бъде все повече интегриран във военно отношение. Съвместните проекти между съюзни държави за изграждане и поддържане на общи способности, ще стават все повече.

Трябва да отбележим, че по този въпрос в България има какво още да се направи. В това отношение настоящата криза е и възможност за още по-силно обвързване на нашите отбранителни възможности в общата ни колективна отбрана.

В съвременните условия военните способности на една страна са нищожни в сравнение с мащабите на общата ни ангажираност да отговорим на новите предизвикателства и заплахи. Цената, която трябва да платим за колективната си отбрана е нищожна в сравнение с цената, която трябваше да плащаме за отбрана, ако бяхме оставени сами.

Затова НАТО ще продължи да бъде съюзът, в който България, заедно с всички наши съюзници, заедно ще противостои твърдо и ще бъде в състояние да унищожи всеки евентуален агресор, който и да е той и с каквито и военни възможности да разполага.

В този ред на мисли може да се предположи, че НАТО ще продължи да се разраства с нови партньори, желаещи да бъдат част от нас в неговия Източен и Южен фланг. Може би това разширение няма да е толкова просто и бързо, но вярваме, че то непременно ще се случи.

При всеки случай не само България, но и всички европейските държави, част от съюза ще трябва да бъдем много по-активни в изграждането на нови активни съвместни военни способности – съоръжения, бази, тренировъчни полигони, съвместно закупуване и поддръжка на иначе недостъпно-скъпи технологии и оръжейни системи. Защото само заедно ще успеем. /БГНЕС