Доц. Петър Чобанов: Отлагането на чакалнята няма да се отрази на България, коронавирусът ще отключи нова криза

Отлагането на влизането в чакалнята на еврозоната с няколко месеца няма да се отрази по никакъв начин на България. Това заяви бившият финансов министър Петър Чобанов, предаде репортер на БГНЕС.

Според доц. Чобанов това отлагане дори може да бъде полезно за България в определена степен, защото на хоризонта се задава нова криза и дори рецесия.

„Еврозоната е на прага на рецесия и нова криза. Трябва да видим в каква посока ще се развие и колко ще е дълбока и дали няма да се наложи да бъдат спасявани конкретни страни от еврозоната“, коментира финансистът.

„Когато влезем в тясното сътрудничество ние веднага трябва да започнем да участваме в тези спасителни механизми, но тъй като това е непълноценна форма на участие в Банковия съюз, няма да можем да получаваме помощ, ако се наложи“, каза доц. Чобанов и добави: Нашата банкова система е стабилна и няма да се наложи такава подкрепа, но все пак остава рискът, че това е един асиметричен механизъм.

В подкрепа на това той цитира резултатите от докладите по линия на европейския семестър за макроикономическите дисбаланси, които са излезли днес.

„Радващото е, че банковата система на България вече е извън всякакво съмнение и не може да бъде посочвана като причина за отлагане“ на влизането в чакалнята на еврозоната, подчерта финансистът. „Това е категорично становище. Взети са необходимите мерки и действия, така че да отговаряме на критериите, които ни си поставят там. България вече не е посочвана като страна, която може да има проблеми в тази област“, добави доц. Петър Чобанов.

Според него коронавирусът е може да бъде отключващо кризата събитие. Той припомни, че много страни-членки на еврозоната печелят от туризма. Така например, във Франция и Италия той генерира съответно 8% и 13% от БВП. В същото време данните показват, че от началото на годината туризмът търпи големи загуби. Само във Франция посещенията на чужденци са намалели с 40%. Едни от най-сериозните и добри туристи през последните години са китайците, които са най-тежко засегнатата от коронавируса страна.

Доц. Чобанов не изключва, че ако ситуацията продължава да се влошава, тогава това няма как да не се отрази върху очакванията и на потребителите, и на бизнеса.

„Търсенето на кредити ще намалее. Можем да очакваме намаляване на кредитирането и по този начин да се задвижи онази част от механизма, която ще доведе до рецесия – през инвестициите, през потреблението на хората“, смята експертът.

Той коментира и въпроса за референдума за приемането на еврото. Според него провеждането му зависи преди всичко от това, доколко неговите организатори ще успеят да съберат необходимите подписи в срок.

В същото време доц. Чобанов се обяви срещу подценяването на разума и интелекта на българския народ, както се прави от някои от противниците на всенародното допитване.

„Задачата на тези, които са за референдум, и тези, които са против, е да обяснят ползите и рисковете, които в този момент носи участието ни в чакалнята на еврозоната и Банковия съюз. Народът е достатъчно мъдър и ще реши“, каза бившият финансов министър. Според него отлагането в момента е полезно, защото тъкмо то ще „позволи една по-задълбочена дискусия и ще можем да видим дали има консенсус в обществото за нашето присъединяване“. /БГНЕС