Доц. Виктор Йоцов: В икономиката тече процес на деглобализация, няма да компенсираме спада през 2021 г.

„Компенсирането на спада ще отнеме по-дълго време, отколкото бяха първоначалните ни очаквания, когато мислехме, че икономическата криза ще бъде V-образна – бърз спад, последван от бързо възстановяване. Очакваме възстановяването на икономиката да продължи между 4 и 6 тримесечия“. Това заяви за БГНЕС доц. д-р Виктор Йоцов, преподавател в катедра „Финанси“ на УНСС.

„Нашата прогноза за спад на БВП е около 6%. За съжаление не очакваме, че този спад ще бъде възстановен още през следващата година. Очакваме това да се случи през 2022 г., т.е. спадът от 6% тази година няма да бъде съпроводен с аналогичен растеж през 2021 г.“, каза икономистът и добави, че техните прогнози са сходни на тези, които се дават от големите световни финансови институции като МВФ и СБ.

През последните седмици наблюдаваме ръст на заболелите от коронавирус. Неяснотата кои мерки ще бъдат въведени, ако броят на заразените от COVID-19 надхвърли 200 на ден, е притеснителна за бизнеса, смята доц. Йоцов. „Тази ситуация е притеснителна за бизнеса, който се намира в някаква неяснота – ще има ли допълнителни мерки и какви ще бъдат те. Очаквам, че през есента ще се наложат мерки, защото за момента не виждам признаци пандемията от коронавирус да е овладяна“, каза той.

Правителствените мерки за омекотяване на удара вървят в две посоки. Първият етап е да се запазят колкото е възможно повече работни места. Вторият етап е да се възстановят доходите на тези, които са ги загубили. „Това ще бъде по-сложният процес, който ще е и по-продължителен. Ако казваме, че мярката 60:40 ще продължи до септември, тези хора, които са загубили работа, ще се нуждаят от много по-дълго време и повече средства“, заяви доц. Йоцов.

Според него друг приоритет на държавата е да види кои отрасли да подпомага. „Това е процес, който непрекъснато се променя. Тръгна се от туризъм, ресторантьорство, транспорт, но отраслите ще се разширяват“, каза той.

Доц. Йоцов смята, че все още не сме осъзнали, че сме свидетели на протичащ процес на деглобализация.

„Съществуващите производствени вериги, които бяха изградени през последните две десетилетия, в момента трябва да се преструктурират. В това отношение ако България успее с целенасочени програми да подпомогне експортноориентираните отрасли и по-специално за Европа, която е наш основен търговски партньор, можем дори да се окажем печеливши от този процес. Ние сме в Европа, и има някои предимства, които трябва и можем да използваме. Имаме добри връзки и със страни извън ЕС като Китай, Турция, Русия и др.“, заяви доц. Йоцов.

Той изброи и силните ни страни от икономическа гледна точка: 1. все още стойността на работната сила у нас е доста ниска; 2. нейното качество все още е на относително добро ниво; 3. имаме предимства по отношение на данъчната система, която е с ниски данъци; 4. чисто географските предимства, че сме пресечна точка на доста пътища.

Доц. Йоцов също така смята, че трябва да се опитаме да възобновим и някои производства, в които имаме традиции, и че на този призив не трябва да се гледа като популизъм. /БГНЕС