До десетина дни става ясно за актуализацията на бюджета

В Министерството на финансите е получено писмо от ОЛАФ за 55 милиона евро, които може да се наложи да бъдат върнати. Това обяви служебният министър на финансите Асен Василев, предаде репортер на БГНЕС.

На пресконференция в МФ той представи своя екип, както и новите назначения за директори на Агенция „Митници“ и Националната агенция по приходите.

Василев обясни, че досегашният директор на НАП Галя Димитрова е освободена от своя поста за системно неизпълнение на своите професионални задължения. Служебният финансов министър напомни, че по време на нейния мандат е станало изтичането на личните данни на българските граждани, също така не е направено нищо в посока да се засили сигурността. Друга причина е ниската събираемост и ниското потвърждаване на ревизионните актове. Така например от 4 млрд. лева, НАП при Димитрова е успяла да събере едва 2 милиарда, уточни Василев.

Той също така коментира дали ще се наложи изтеглянето на допълнителни заеми в близко бъдеще.

„Дали ще се наложи емитирането на дълг зависи от разходите на бюджета. До края на годината можем да емитираме дълг 3,7 милиарда. Ако не трябва, няма да бъда емитиран“, каза министър Василев.

Той заяви, че до десетина дни ще има готовност да отговори и на въпроса дали ще се наложи актуализация или някакъв вид корекция на бюджета. Това ще зависи от анализа, който предстои да бъде направен в приходните агенции.

„Ще ви помоля да ми дадете още седмица време, за да преценя дали е необходима актуализация или някакъв друг вид корекция на бюджета. До 7-10 дни ще мога да отговоря по-конкретно“, каза министър Василев.

Повече информация за план сметката за парламентарните избори през юли ще бъде дадена в понеделник. /БГНЕС