До дни започва издаването на пожизнен ТЕЛК на хората с необратими заболявания

До дни хората с необратими заболявания ще могат да получат пожизнен ТЕЛК. С това се слага край на един проблем, съществуващ от 15 години. Това заяви в интервю за БГНЕС служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

„Всякакви групи заболявания се обхващат, защото те може да са генетични, наследствени, придобити. Общото между тях е необратимостта на уврежданията“, обясни д-р Кацаров.

Министърът коментира, че когато увреждането е необратимо пациентът получава оценката за степента му и тя е пожизнена, като при желание човекът може по всяко време да отиде и да се преосвидетелства, особено ако се появи съпътстващо заболяване, което влошава качеството му на живот.

По думите на Кацаров решаването на този проблем не е сложно и не изисква намесата на парламента, защото това се решава с Наредба на министъра на здравеопазването.

„Питам защо този брадясал проблем се търкаля 15 години в общественото пространство и се чака да дойде служебният министър, който е за два месеца, за да реши всичките тези брадясали проблеми“, попита д-р Кацаров.

Той уточни, че в момента очаква Наредбата да се върне от Съвета за тристранно сътрудничество, за да бъде обнародвана в Държавен вестник и да влезе в сила.

По отношение на трансплантациите служебният министър анонсира, че в момента се правят изменения в Наредбата, която регулира тази дейност и текстовете ѝ ще бъдат качени за обществено обсъждане. С новите моменти ще се гарантира, че няма да има прескачане и прераждане в листата на чакащите, увери д-р Кацаров.

„Това е абсолютно недопустимо. Не само пререждането, а и липсата на протокол. Това е в резултат на лошо управление“, обясни той и уточни, че трансплантациите се администрират от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, която е с нов директор, откакто той е на поста.

По думите му чакащите се определят по международна процедура за класиране, но заради пропуск в Наредбата, с едно обаждане на министър, неправомерно е можело да се пререждат чакащи.

„Това може да бъде предотвратено по един начин, когато извършването на тази процедура по класиране се документира, протоколира и подписва от хората, които са присъствали на прилагането на методологията“, каза той.

Намаляването на ДДС-то върху лекарствата не гарантира, че това ще рефлектира върху цената им

Служебният министър коментира, че самоцелното намаляване на ДДС-то върху лекарствата не ни гарантира задължителен спад в цените им, но гарантира повишаване на печалбите на производителя и дистрибутора. Според него такова решение в настоящия момент е по-подходящо за Националната здравноосигурителна каса.

„Има логика в това НЗОК да бъде освободена от плащането на ДДС върху лекарствата. От 1,2 млрд. лв., които тя плаща годишно за лекарства, 20% от тези пари, които са от нашите здравни вноски, са 240 млн. лв. Ако Народното събрание реши да върне стария режим от 2000 г., когато НЗОК не плащаше ДДС върху лекарствата, тя ще може да купи лекарства за 240 млн. лв. повече“, изчисли д-р Кацаров.

Той добави, че по отношение на ДДС върху цената на всички лекарства, които си купуваме от аптеките има аргументи „за“ и „против“.

„Аргументите „за“ са, че по този начин ще станат по-достъпни, защото ще се намали цената на лекарствата, ако се намали ДДС-то и се прилага в много страни. Аргументите „против“ са, че намаляването на данъка не води до намаляването на цената. Цената е пазарно определена. Всъщност – намалявайки данъка може не да подобрите потреблението, а да подобрите печалбата на производителя и доставчика на лекарството“, заяви той.

Министърът е убеден, че преди да се мисли за такава мярка, ако искаме да се подобри достъпът до лекарствата, да се получат по-ниски цени на лекарствата, трябва да се предприемат други мерки.

„Най-силната мярка да се подтиснат цените, на която и да е стока е да стимулираш конкуренцията между доставчиците и производителите. За здравното министерство това означава да скъси максимално сроковете за издаване на разрешения за разкриване на фирми за търговия с лекарство; бързо и по-евтино издаване на разрешение за производство на лекарства; даване на разрешение за определени лекарствени продукти; да се стимулира максимално вносът и разпространението на генерични лекарствени продукти. Скъсявайки сроковете и намалявайки таксите вие стимулирате максимално конкуренцията на пазара, което ще доведе и до ценова конкуренция“, смята той и добави, че едва тогава може да се мисли за намаляване на ДДС-то на всички лекарства, защото преди това от тази мярка няма особен смисъл.

Според него слагането на таван на цените на лекарствата води до напускане на производители.

„Преди 1-2 години бяха напуснали над 3000 лекарства. Това означава, че конкуренцията е станала по-лоша. Резултатът от това е повишаването на цените за хората. В много от позициите са останали по един или два лекарствени продукта“, посочи той.

Няма значение дали лечебните заведения са търговски дружества или не

Лечебните заведения може да не са търговски дружества, но това е най-малкият проблем, категоричен е д-р Кацаров.

„Може да се промени законът и да се регистрират не в търговския регистър, а в регистъра на Министерството на здравеопазването. Какво ще промени това? Това ще позволи ли на болниците като „Александровска“ да трупат вместо 67 млн. – 167 млн. дългове? Пак ще има изисквания приходите да бъдат колкото са разходите“, коментира той.

Служебният министър подчерта, че от формата на регистрация нищо не зависи.

„Сметката от всяка стопанска дейност накрая трябва да излезе. Решаващо за подобряване на здравната система е да се намалят регулациите, които държавата е наложила. В момента държавата, чрез МЗ и НЗОК, регулира почти всичко в сектора. НЗОК дори започна да изплаща заплати на медицински персонал. Ние сме поставили лимити на лечебните заведения, ние сме поставили изисквания за 10 души със специалност, за да могат да извършат определена операция; в Националната здравна карта сме забранили разкриването на нови отделения и разкриването на нови структури в съществуващите отделения. Ние, на практика, сме забранили частните инвестиции в сектора“, припомни той.

Според него системата трябва да се дерегулира и частните инвестиции да се допуснат, защото колкото повече доставчици на услуги има, толкова по-доволен ще е пациентът.

„Ние обаче действаме обратното на базови икономически принципи и после се чудим защо здравната ни система е в лошо състояние и регистрираме най-високата смъртност в света. Това е резултат от грешно водена политика цяло десетилетие, че и повече“, коментира още той.

В края на разговора ни д-р Кацаров обеща, че проблемът с медикамента „Имуновенин“ ще бъде решен до няколко седмици и обясни, че вече е възложил на експерти да намерят начин как той да стане достъпен за пациентите с автоимунни заболявания.

„Намалили са цената му, но продължава да е много висока и недостъпна за повечето хора. Възложил съм и чакам доклад за начина, по който проблемът да бъде решен – дали чрез намаляване на цената допълнително, дали чрез намиране на друга законова възможност тези лекарства да се покриват изцяло или частично от НЗОК или здравното министерство. В момента нямам решение, но ще имам такова и ще го предложа до няколко седмици“, заяви той. /БГНЕС