До месец-два започват клиничните изпитания на молекулата за коронавируса

Учени са разработили микромолекула, която да предпазва от навлизане на зараза с COVID-19 до здравния организъм. Клиничните изпитания на молекулата е възможно да започнат в рамките на месец-два.

Това заяви пред БГНЕС членът на Надзорния съвет на "София Тех Парк" Костадин Петков.

Като елемент от държавната инфраструктура, ние сме задължени да съдействаме в борбата с коронавируса, заяви Петков и добави, че частната българска компания, която е партньор на „София Тех Парк“ от 4 години работи по проекта. Учените са разработили микромолекула, която предпазва от навлизане на заразени молекули коронавирус сред здравите в организма.

За разработката стана ясно още по време на правителственото заседание във вторник, на което Петков беше поканен и съобщи за молекулата на „Микра 21”.

Днес Костадин Петков обясни, че вече са осъществили връзката между фирмата и държавните здравни структури, където могат по най-бързия начин да се съкратят административните процедури при изработването на медикамент.

„Оттук-нататък пътят очевидно е дълъг, има съответни закони и нормативни за изпитанието на лекарствените форми. До месец-два предстоят клинични изпитания. След това започва една процедура, която не може да се каже в какъв срок клетката ще се превърне в лекарствена форма“, обясни Петков.

Лично той не се ангажира да прогнозира срок, в който ще излезе на бял свят лекарство. Според него Агенцията по лекарствата е органът, който се занимава с подобни процедури и да кажат колко време би отнело.

Извън дългия път до излизане на лекарството, „София Тех парк“ има 11 лаборатории, с които може да допринесе под една или друга форма за решаването на съответните проблеми. Петков е информирал комплекса, свързан с бионауките и вече се работи по редица въпроси, търсят се възможности как може да се въздейства върху коронавируса. Други лаборатории пък, свързани с киберсигурността, работят по създаването на виртуална реалност и изкуствен интелект. „Така че целият ресурс от учени в Парка и от лабораториите - част от националната научна инфраструктура работят по решаването на проблемите“.

На въпрос дали България по някакъв начин е закъсняла с въвеждането на превантивни мерки, Петков изказа личното си мнение, че сме „на гребена на вълната, дори изпреварваме с мерките“. Той допълни, че до края на годината ще тръгне и суперкомпютърът, който ще моделира много лекарствени форми. /БГНЕС