До Якоруда с теснолинейка – градът, символ на етническа толерантност

Над 100 души от цялата страна слязоха от теснолинейката на гара Якоруда, за да празнуват националния празник – Трети март, заедно с местното население в града, символ на етническа толерантност, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Пътувалите с теснолинейката бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол

Инициативата за пътуването с теснолинейката от Септември до Якоруда отново е на Кристиян Ваклинов, основател и председател на Гражданско сдружение "За теснолинейката".

Десетки жители на Якоруда, градчето сгушено между Рила и Родопа, облечени в народни носии и знамена, очакваха влака на гарата. Той пристигна в 11.55 часа, окичен с националния трикольор, който се развяваше от прозорците на купетата. Пътувалите с теснолинейката от гара Септември до Якоруда, бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол. И гости, и посрещачи си честитяха 3-ти март, Ден на освобождението от Османско владичество.

Над 200 души се включиха в шествието от гарата до центъра на Якоруда. Пред читалището Йорданка Еремиева от пазарджишкото село Братаница, пътувала също с влака, изпя "Излязъл е Дельо хайдутин" и "Пиринка съм майко-българка”.

Влаковата композиция „Родопи” се движи по един от интересните железопътни линии в Европа

„Целта на събитието е да повдигнем духа, да върнем самочувствието на хората, да покажем, че малкият обикновен човек като всички нас, когато е ръка за ръка с другия малък и обикновен човек, може да направи голямото и може да промени деня си, така че утре да е по-хубаво от днес, без да сме зависимо от някого, без да сме зависими от финансови средства, без да го правим с такива лична полза, а да го правим единствено с кауза за влака, за Якоруда и за България”, каза пред БГНЕС 24-годишният Кристиян Ваклинов.

Според него от честването на празника печелят популярност и подкрепа и влакът, и Якоруда като град, защото и двата обекта са малко позабравени, а не са за забравяне и за подминаване. „Може би видяхте колко местни ни посрещнаха на гарата, сред тях има и от едните, и другите, но всички сме българи – наследници на Аспарух”, добави Ваклинов и припомни, че събитието се организира тук за четвърта поредна година.

Над 200 души се включиха в шествието от гарата до центъра на Якоруда

„Тези мероприятия карат хората да си мислят по-често за трети март, за България, за нашето самочувствие, което нямаме, чувствам се много щастлив, физически изморен, психически изключително зареден за следващите мероприятия”, завърши Ваклинов.

В читалището местните самодейци изнесоха за гостите специална програма с местния фолклор, след като всички играха хоро пред читалището.

Днес, 3 март „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД осигури шест допълнителни вагона към състава на влак „Родопи”, движещ се по маршрута Септември-Добринище. Влаковата композиция пътува с увеличен състав заради превърналата се в традиционна инициатива на Гражданско сдружение „За теснолинейката“ под мотото „На 3-ти март: Заедно в теснолинейката”. Теснолинейната линия по маршрута Септември-Добринище е включена в списъка с най-интересните железопътни линии в Европа. /БГНЕС