Доайените на българското ню уейв звучене „Нова генерация“ с нов концерт

„Нова генерация“ е една от емблематичните групи на българската поп и рок сцена. Групата има 5 албума зад гърба си и е една от първите постпънк и ню уейв групи в България. От създаването си през 1987 година групата претърпява различни трансформации, минава през разпадане и след период от 10 години се възражда отново. За да напомни сега, на 21 април, за себе си с дълго подготвян концерт в зала “Pirotska 5 event center“.

„В началото през 1987 година „Нова генерация“ бяха Димитър Воев, Кристиян Костов и Алина Трингова, след което ме взеха мен“, разказа за БГНЕС един от сегашните членове на бандата Михаил Пешев. „Аз свирех по различни групи. После свирех с едни мои приятели. И тогава Кристиян и Воев казаха: „Много сте години, но с тия твоите приятели нищо няма да стане. Затова се присъедини към нас“. И аз си казах, че точно това трябва да направя. Записахме първия си албум. След това започнахме да пътуваме много из България. Свирехме различна музика от това, което се правеше тогава“.

В началото на 1990 г. Костов и Пешев заминават за Канада с първата емигрантска вълна. "Нова генерация" остават само двама - Димитър Воев и Алина Трингова. След усилиено търсене, се появяват Димитър Попов - Димбето (китара) и Екатерина Атанасова (клавири и вокал). В тази формация, „Нова генерация“ свири в Берлин на фестивала Songs. Там получава висока оценка от публиката и журито, а стила им се определя като филм на Тарковски.

„Поради стечение на обстоятелствата през 90-та година аз и Кристиян заминахме заедно с Кирил Манчев, който беше барабанист на „Нова генерация“, а свиреше и с група „Ревю“, извън България и се върнахме след 10 години“, разказа Мишо.

„След 92-ра година, аз свирех в друга банда и с други хора и когато те се върнаха започнахме отново да се събираме и да свирим заедно“, допълни разказа Мони Воев.

Текстовете на Митко Воев и музикалният стил на групата сякаш изпреварват времето си и оказват сериозно влияние в ню уейв звученето в България.

„Използвахме доста електроника още тогава, използвахме повече, отколкото почти всички останали в този момент в България“, каза Мишо.

„Всъщност тази музика най-много импонираше на хората по това време“, добави и Мони.

Парчета като „Само двама“, „Скорпионите танцуват сами“, „Ледове“, „Страх“ и много други остават в историята на българската ъндърграунд музика като едни от най-популярните и обичани алтернативни творби и до днес.

За Михаил Пешев на първо място е музиката, а после лириката.

„Когато е група, първо е музиката, после са текстовете. Защото иначе щеше да бъде просто текстове, издадени на книга. И нямаше да има музика. И нямаше да има банда „Нова генерация““, заяви той.

На предстоящия концерт на сцената ще излязат оригиналните членове на групата – Катя, Мишо, Мони Воев и Кристиян, а с тях ще бъдат още Тери, Даката и Алекс, за да изпълнят любими на няколко поколения фенове парчета.

„Ще чуете много музика от всичките ни периоди, стари парчета с нови аранжименти, по-съвременно звучащи. Ще изсвирим и парчета, които отдавна не сме свирили или почти не сме свирили, ще бъде наш самостоятелен двучасов концерт. Ще бъдем заедно с DJ N:Mode – той ще подгрее и ще продължи партито след това“, обяви Мишо Пешев.

За Мони Воев концертът има и по-сантиментална нотка.

„Миналата година се навършиха 30 години откакто брат ми ни напусна. Но нямаше как да направим концерт, понеже басистката ни Алекс се сдоби с отроче. Но сега е един добър повод да се съберем и да се порадваме на музиката“, каза той.

„И да го направим и в чест на Митко Воев – да припомним кой беше той и какъв човек беше“, допълни Мишо.

Това, което вдъхновява бандата толкова години да бъде различна, е търсенето на по-неконвенционален път към създаването на нещо, признават двамата музиканти.

„Да се хванеш за три елементарни акорда – това винаги е било много лесно и много удобен, утъпкан път. Но ако започнеш да търсиш по-различни неща – това преобразява звученето и въобще цялата музика“, според Мони Воев.

Това, което съветват новоизгряващите банди, е „да не се отказват и винаги да са търсещи непознатото в музиката“.

„И да са честни с това, което правят. Да не лъжат себе си и хората“, посъветва Мони.

Според Михаил в момента нещата са „зверски комерсиални“ и не са така, както са били навремето.

„Но интересната музика винаги се забелязва и винаги се оценява от хората“, уверява Мони Воев пред камерата на БГНЕС. /БГНЕС