Добавка на Дерик Уайт със сирената осигури седми мач между Бостън и Маями

Бостън Селтикс шокира Маями Хийт в самия край на мач номер 6 от финала на Източната конференция в Националната баскетболна асоциация (НБА) за успех със 104:103 като гост. По този начин "келтите", които изоставаха с 0-3 в серията, ще посрещнат "горещите" в решителен седми сблъсък в "Ти Ди Гардън" в нощта на понеделник срещу вторник.


В герой за тима на Джо Мазула се превърна Дерик Уайт, който реализира с добавка със сирената, за да вкара сблъсъка с Хийт в решителна седма среща. Така той стана вторият баскетболист след легендата Майкъл Джордан, който бележи кош със сирената при изоставане на неговия отбор и пред угрозата от елиминация - "Въздушният" го прави с екипа на Чикаго Булс срещу Кливланд Кавалиърс през 1989. Бостън пък се превърна в четвъртия отбор в историята на Лигата, който стига до мач номер 7 след дефицит от 0-3 - останалите в този клуб са Ню Йорк Никс на Финалите на НБА през 1951, Денвър Нъгетс във втори кръг на плейофите през 1994 и Портланд Трейл Блейзърс в първи кръг през 2003 - и трите отбора губят решителните си двубои, и трите при гостувания.

Най-резултатен за победителите бе Джейсън Тейтъм, който приключи с дабъл-дабъл - 31 точки и 12 борби, като добави и 5 асистенции към статистиката си. Джейлън Браун също се отчете с дабъл-дабъл - 26 пункта и 10 борби. 21 добави Маркъс Смарт, а героят Уайт завърши с 11 точки, 4 борби, 6 асистенции, 1 кражба и 3 чадъра. С 10 пункта и 7 борби от пейката допринесе Робърт Уилямс III.

Маями получи достатъчно помощ, но така и не съумя да затвори серията в шестия двубой. Джими Бътлър не изигра силен двубой в процентово отношение при стрелбата за две - 5/21, но остана близо до трипъл-дабъл с 24 точки, 11 борби и 8 асистенции. С дабъл-дабъл се отчетоха Кейлъб Мартин и Бам Адебайо съответно с 21 пункта и 15 овладени топки и 11 точки и 13 борби. Гейб Винсънт и Макс Струс завършиха респективно с по 15 и 10 точки. 13 от пейката вкара Дънкан Робинсън, но възпитаниците на Ерик Сполстра загубиха трети пореден мач и влизат в седмия сблъсък в ролята на аутсайдери срещу набралия скорост тим на Бостън. Победителят от двойката, която ще ликува с титлата на Изток, ще се изправи срещу Денвър Нъгетс в спора за трофея на НБА. /БГНЕС