Добрев: ПП ощетява България с 28%, плащайки за по-скъп руски газ на "Газпром"

До последния си ден на своето управление „Продължаваме промяната“ са купували руски газ от дъщерни фирми на „Газпром“, с което са ощетили българското общество с над 28%. Това заяви Делян Добрев от ГЕРБ, предаде репортер на БГНЕС.

Дорев припомни, че България е трябвало да купува природен газ на цена от 86 евро през юли, такава е била цената на „Газпром“. Вместо това страната ни не го прави и е купувала от „Винтерсхал Румъния“, която е 100% дъщерно предприятие на „Газпром Швейцария“, по цена от 110 евро.

Разликата между 86 и 110 евро правят тези 28%, с които българското общество е ощетено. Тази разлика е влизала в джоба на „Газпром“ и най-вероятно в офшорните сметки на Промяната, защото няма друга логика, подчерта Добрев.

„Ние не взимаме от компанията майка, а от дъщерната на дъщерната компания на „Газпром“. Кой печели от това? Офшорките на промяната печелят нещо, не знаем какво. Затова сме пуснали сигнали до ДАНС и МВР“, каза депутатът от ГЕРБ и добави:

„Печелившите са ясни – „Газпром“ и Промяната, губещо е българското общество. То губи 28%, което е разликата между 86 и 110 евро. Газът, който купуваме не само, че е руски, а е на „Газпром“. На това трябва да дадат отговор от Промяната, защо купуват този газ на 110 евро“, призова Добрев.

Фактурите, които ГЕРБ представиха на своята пресконференция, като доказателство за покупката на газ на по-високи цени, обхващат периода от 1 юли до 31 юли. Добрев посочи, че ПП са били на власт до 2 август, т.е. до последния си ден на власт кабинетът „Петков“ е купувал газ по завишените цени. Според него единственото обяснение не е, че те са купували този газ от незнание, а заради комисионните.

Томислав Дончев изнесе данни от НСИ, от които става ясно, че за периода от януари до май България е станала три пъти по-зависима от Русия по линия на стокообмена си. Ръстът на износа на Русия е 153%. Той е достигнал 4,76 млрд лв., а за същия период на миналата година е бил 1,2 млрд.

Най-изгодното правителство досега за Русия е правителството на Кирил Петков, това го показват икономическите данни, подчерта на свой ред Бойко Борисов.

Ясно е, че "Лукойл" по някаква причина им е близък и тази тема не се повдига. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод вчерашната позиция на "Демократична България".

Борисов подчерта, че след вчерашния брифинг на ГЕРБ, в който призоваха ДБ да подкрепи не само прекратяване на доставките от "Газпром" на руски газ, но и прекратяване на доставки на руски петрол от "Лукойл", Христо Иванов е предприел… пълно мълчание.

Борисов заяви, че вчера бившият енергиен министър Александър Николов е потвърдил, че България купува руски газ след спирането на доставките. Проверете това ли са фактурите, такива ли са цените, призова той.

По думите му Еврозоната не е тема в България и явно не е важно.

По повод протестите пред президентството, Бойко Борисов каза, че не е там мястото за протести, а пред "Позитано" или пред ПП.

Той е категоричен, че ако случващото се в страната по отношение на диверсификацията беше по време на управлението на ГЕРБ щеше да има разследвания и постоянни репортажи.

По отношение на природния газ Борисов направи следната равносметка, че „Продължаваме промяната“ и Кирил Петков до последния ден са заблуждавали българското общество за „някакви витаещи в световните океани танкери, които няма къде да паркират“. /БГНЕС