Добромир Карамаринов: Не искам и да мисля за спорт без Олимпийски игри

„Олимпийските игри са символ на човечеството, една отмяна и следващата година, това ще е много лош знак. А за спорта... не искам и да мисля, спорт без Олимпийски игри. Ще бъде много тежко“, сподели в интервю за БГНЕС временният президент на Европейската атлетическа асоциация Добромир Карамаринов.

През март Карамаринов, който също така е президент на Българската и Балканската федерация по лека атлетика, застана начело и на Европейската атлетика (ЕА), след като президентът на организацията Свен Арне Хансен получи инсулт. Като първи вицепрезидент Карамаринов ще ръководи временно ЕА до следващия Конгрес през 2021 година, когато ще има избори за президент. Той разкри, че най-вероятно ще се кандидатира за поста, но все още е твърде рано да го потвърди. „Рано е да се каже, но аз съм два мандата първи вицепрезидент. Логично е първият вицепрезидент и временният президент да бъде кандидат за президент. Но, първо, има време дотогава и, второ, примерът със Свен е пред очите ми, човек първо трябва да бъде здрав“. Карамаринов призна, че последните два месеца начело на Европейската атлетика са били тежки, тъй като е трябвало много състезания да бъдат отложени или отменени. „Това отлагане е доста неприятно, защото по принцип нашият календар на Световната атлетика беше готов до 2024 година. Сега всяка промяна на континентално, регионално и световно ниво води до други промени като ефекта на доминото“. Той заяви, че проблемите пред атлетите по света в условията на пандемия са най-вече морални и психически, а не толкова финансови, но все пак Световната атлетика е създала фонд от 500 хиляди долара за подпомагане на спортисти в затруднение. „Първо всеки един атлет трябва да се пребори със себе си, защото атлетите бяха наистина поставени в една безпрецедентна ситуация. Пред атлетите имаше перспектива дори за нулева година, която все още съществува. Дилемата за това, че те са тренирали, че те са подготвени, но всъщност няма реализация. Колкото и да е дълъг сравнително един спортен живот, той е лимитиран. Разбира се, че неучастието на турнири носи загуби, но загуби търпи цялото човечество в момента и такава е обстановката, с която трябва да излезем и да се преборим“, коментира Карамаринов. Временният президент на ЕА сподели, че се надява в следващите месеци леката атлетика да се завърне към нормалния си ритъм. „Опасно залитане имаше в нещо виртуално, което не е същината на нашия спорт. Пътят е малки състезания, но нищо виртуално не може да замени истинския спорт и истинската атлетика. Би могло да го замени, но това няма да е същината, това ще противоречи на изконните ценности на спорта. Да, ние трябва да се върнем постепенно, ако трябва без публика или малко публика, но състезанията трябва да си бъдат на стадиона или на шосето, но трябва да бъде истинска атлетика“. Карамаринов се надява, че летният лекоатлетически сезон в България ще може да се проведе в своята цялост. „Амбицията ни е да направим абсолютно всички състезания, само че изместени във времето. В рамките от 4-5 юли до 9-10 август трябва да вместим всичко, което се провежда на писта, ако това нещо бъде разрешено, но аз се надявам да бъде разрешено и да го проведем при спазване на всичките изисквания“.

Той все пак изтъкна, че всичко зависи от правителствата на различните страни и даде за пример Европейското първенство в Париж това лято, което бе отменено. „Ние имахме изключително голямо желание да организираме Европейското първенство в Париж, това беше желанието и на местния Организационен комитет, на местната Федерация. При предварителните заявки всички национални федерации подадоха заявки, което означаваше, че те искат да участват на това първенство, но в крайна сметка френското правителство забрани такива прояви“. "Атлетиката е олимпийски спорт номер 1, Олимпиада без атлетика не е пълноценна, но тук не става въпрос само за атлетиката. Не дай си Боже, Олимпийските игри да не се проведат и следващата година, аз не смятам, че това ще е удар само върху спорта, това ще е удар, защото Олимпийските игри това е най-голямата проява изобщо в света, която събира толкова много не само хора и нации на едно и също място, това е символ на човечеството. Една отмяна и следващата година, това ще е много лош знак. А за спорта... не искам и да мисля, спорт без Олимпийски игри. Ще бъде много тежко“, призна Карамаринов. Все пак, той остава оптимист за бъдещето на леката атлетика в новата световна обстановка. „Аз като човек съм оптимист. Смятам, че тук трябва да има оптимизъм. Не говоря за подценяване или за неглижиране, но ако човек се подаде на страха и на паниката, не виждам смисъл изобщо, това противоречи на същността. Разбира се, вероятно този вирус ще продължи да съществува, вероятно човечеството има такъв научен потенциал, че рано или късно ще намери някакво противодействие срещу него, било то ваксина или лекарство. Ако смятаме, че вирусът ни е победил, значи ние не сме най-важният вид на Земята. Не трябва. Не става въпрос кой кого побеждава, ние трябва да живеем това, което е смисълът на човешкия живот, а спортът е един от показателите и примерите как трябва да живее човечеството“, завърши Карамаринов. /БГНЕС