Доброволци чистят плажове в Бразилия от разлив на нефт

Хиляди хора са участвали в огромна почистваща операция за отстраняване на нефт и катран от плажовете по североизточния бряг на Бразилия в събота, съобщи Би Би Си.

Доброволците, както и правителствените работници, използваха колички, лопати и пластмасови ръкавици, за да премахнат дебелия катран от пясъка и водата.

Източникът на разлива, който бе открит за първи път на 2 септември, остава загадка.

Според експерти това може да бъде най-лошото бедствие за кораловите рифове в региона.

Разливът е засегнал популярните плажове, включително Praia do Futuro в Сера, Maragogi в Алагоа и Itacaré в Бахия.

Най-малко 15 морски костенурки са открити мъртви, съобщи екологичната агенция Ибама.

Президентът Едуардо Бим заяви, че тестовете са доказали, че суровият петрол е произведен във Венецуела, но официалните лица не са успели да идентифицират кораба, отговорен за теча.

Това не означава, че Венецуела е отговорна за теча, добави той, като описа случая като "безпрецедентен". Венецуела обаче отрече отговорността за петролното замърсяване.

Плаващите бариери, които обикновено се използват за предотвратяване на разливите на петрола на брега, имат малък ефект. В щата Пернамбуко 30 тона нефт бяха извадени от плажовете само в събота.

Междувременно федералните прокурори обвиниха федералното правителство, че не е реагирало адекватно, заявявайки, че разливът е причинил екологични щети в област, обхващаща 2 100 км./БГНЕС