Доброволческият отряд: Детето е оцеляло, защото се е борило

12-годишният Александър от Перник, който изчезна преди девет дни, в 14:27 часа днес бе открито живо и здраво от представители на доброволческия отряд, предаде репортер на БГНЕС.

Александър, който е с аутизъм, бе в неизвестност от миналия петък, 11 ноември. Вчера бащата на момчето обяви 100 000 лв. парична награда за този, който намери сина му.

Днес добрата новина мигновено се превърна във водеща на всички новинарски емисии, социалните мрежи са залети от съобщението. Доброволците, които през изминалите 9 дни издирваха момчето, се събраха в Перник, буквално, за да празнуват. Още в първите часове след изчезването на детето невиждана по численост доброволческа акция бе организирана.

Момчето в момента се намира в „Пирогов” за обстойни прегледи от специалисти и ще остане в столичната болница в следващите дни.

Той е открит в местност край Радомир, която е била вече претърсвана, но е изключително труднодостъпна.

Планинарите Милко Михалков и Веселин Георгиев от Клуба по пара и делтапланеризъм в Перник, които първи забелязали момчето, го нарекоха боец.

"Детето е оцеляло, защото се е борило", заявиха доброволците. Те обясниха, че планината е много трудна, само от южната страна има над 20 дерета.

Мъжете разказаха, че са набелязали зони, почти непроходими, решили да ги проверят и успели. Александър е бил в безпомощно състояние, по външния му вид си личало, че се е борил.

Дадохме му вода, стоплихме го, беше изтощен, каза още мъжът и продължи: Планината може да е майка, може да е и мащеха, в случая е била майка. Детето е оцеляло само, ние просто му помогнахме да се прибере, заяви още доброволецът, наричайки Александър борец.

Доброволците бяха категорични, че не искат парична награда.

От полицията в Перник увериха, че разследването продължава. Същата заявка даде минути по-рано и служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Знаехме, че той може да издържи и дни в планината. Разговаряли сме със специалисти, разговаряли сме с хора, които познават много добре аутизма и имахме уверение от тях, че детето е живо. Нямахме информация някой да го е приютил или държал, заяви на първи брифинг по темата старши комисар Павел Млеканов.

Разследването ще установи дали установяването на детето има някаква връзка с обявената от бащата парична награда, казаха от прокуратурата, които продължават работа по случая.

Окръжната прокуратура в Перник увери, че разследването продължава по всички версии, включително отвличане. Предстои назначаване на експертизи, в това число съдебномедицинска за състоянието на момчето, прекарало 9 дни в неизвестност. /БГНЕС