Додик: БиХ никога няма да влезе в НАТО, оставаме неутрални като Сърбия

"Босна и Херцеговина (БиХ) не е кандидат за присъединяване към НАТО и никога няма да бъде член на този алианс."


Това заяви президентът на ентитета Република Сръбска Милорад Додик, цитиран от "Сараево Таймс".

Заместник-министърът на отбраната в Съвета на министрите Александър Гоганович каза от своя страна, че "сътрудничество с НАТО е приемливо, но не и пълноправно членство".

Той посочи, че в момента няма политически консенсус за подобна стъпка, като коментира съобщенията в медийното пространство от федерацията, че членовете на Постоянния комитет на НАТО са се съгласили да създадат нов статут за страните, които искат да влязат в Алианса и официално да определят Украйна, БиХ и Грузия като кандидати за НАТО.

Додик подчерта, че Босна и Херцеговина няма да се присъедини към НАТО, като се има предвид предишната процедура и закона, според който Парламентарната асамблея трябва да даде такова съгласие.


„Такова споразумение няма и никога няма да има. Заедно със Сърбия ние оставаме военно неутрални и Босна и Херцеговина не е страна кандидат за НАТО, нито ще бъде член на НАТО“, обясни той.

Министърът на вътрешните работи на Република Сръбска Синиша Каран заяви, че РС се придържа към политиката на военен неутралитет.

"НАТО бомбардира сърбите и това е достатъчно ясна причина за отхвърляне на членство в този съюз", каза той.

"Те бяха от противоположната страна. Бомбардираха нашите хора. Военният неутралитет е стратегически ангажимент и политика на Република Сръбска“, добави Каран. /БГНЕС