Додик: Няма да отговарям пред прокуратурата

Милорад Додик – сръбският член на правителството на Босна и Херцеговина, заяви, че няма да се отзове на поканата на прокуратурата относно изявлението му, отричащо геноцида. Според него, всеки опит за арест или преследване на хора според новия закон, ще доведе до разпад на държавата.

Милорад Додик

„Нямам намерение да отговарям нито на тях, нито на някого другиго, но възнамерявам да отида в Сараево. Наистина ме интересува как ще се държат”, каза Додик пред Радио и телевизия на Република Сръбска.

БГНЕС припомня, че миналата седмица Прокуратурата в Босна и Херцеговина съобщи, че ще разпита Милорад Додик заради неговото твърдение, че в Сребреница не е имало геноцид.

През лятото на 1995г. сръбските сили командвани от генерал Ратко Младич за няколко дни само в Сребреница избиха над 8200 души.

Додик потвърди информацията, че е получил призовка от прокуратурата за разпит.

На 23 юли тогавашният Върховният представител в Босна Валентин Инцко публикува закон, който забранява отричането на геноцида. Същият ден прокуратурата съобщи, че ще започне преследване срещу всеки, отричащ това престъпление.

Тогава Додик заяви, че истинската цел на Инцко е да създаде разкол и разделение.

„Ние не признаваме този съд, не признаваме неговата дейност. Никога няма да ги признаем и ако си мислят, че сме слаби, нека ни арестуват”, закани се той. Додик предупреди, че властите на Република Сръбска ще попречат на преследването на всеки един гражданин, отричащ геноцида.

В случай на съдебно преследване на сърбите съгласно новия закон, ще се стигне до събития, които ще доведат до разпад на Босна и Херцеговина, каза още той.

Парламентът на Република Сръбска отхвърли закона на Инцко и взе решение сръбските представители да не участват в общите институции на Босна и Херцеговина, включително в председателството и Съвета на министрите. /БГНЕС

Сараево / Босна и Херцеговина