Договорът на „Бийтълс“ с техния мениджър продаден за 343 хил. долара

Оригиналът на договора сключен между легендарната британска група „Бийтълс“ и мениджъра Брайън Ъпстейн в самото начало на кариерата на ливърпулската четворка бе продаден за 343 хиляди долара. Търгът беше организиран от аукционна къща „Сотбис“.

Документът е подписан на 24 януари 1962 г. от Джон Ленън, Джордж Харисън, Пол Маккартни и Пийт Бест /предшественик на Ринго Стар/, но на него няма подписа на Ъпстейн. Продуцентът, както сам признава по-късно, не е бил сигурен, че ще „може да помогне по подходящия начин на Бийтълс“, да ги направи прочути. По тази причина той не е искал да се обвързва с възможен неуспех.

Договорът е сключен два месеца и половина, след като на 9 ноември 1961 г. бизнесменът се е запознал с творчеството на групата и с музикантите в клуб Сavern, разположен в приземен етаж на търговски център в Ливърпул. „Бийтълс“ правят първите си изяви там след завръщането си от Хамбург, където започва музикалната им кариера. В периода 1961-1963 г. те изнасят в клуба около 300 концерта.

Ъпстейн е притежавал магазин за плочи. Той е нямал опит с музикални групи, но когато чул изпълнението на четворката, решава да стане техен мениджър. Музикантите били впечатлени от страстта на Ъпстейн към тяхната музика и вярата му в техния талант.

Под неговото ръководство „Бийтълс“ стават световноизвестни. Пол Маккартни го нарича „петия бийтълс“. „Ние го обичахме и той беше един от нас“, заявява Джон Ленън. Ъпстейн умира през 1967 г. от свръхдоза сънотворно. /БГНЕС и ТАСС