Дойде ли есенно-зимният сезон столичани виждат това, което дишат

С напредването на есенно-зимния сезон, отново на преден план излизат проблемите с качеството на въздуха в София. Тази сутрин отново бяха отчетени негативни стойности за нивата на фини прахови частици, предаде репортер на БГНЕС.

„Не е чист въздухът. Притеснявам се за здравето си, особено за дробовете ми“, каза пред наш репортер възрастен гражданин.

Други заявяват, че старите автомобили и изгарянето на пластмаси са основна причина за замърсяването.

„В София е най-мръсният въздух, който съм дишал в живота си. Дишаме най-неприятното нещо, което може да ни се случи. Надявам се хората да станат малко по-отговорни. Ако автомобилите, които караме бяха малко по-нови, въздухът щеше да е по-чист. Има и много граждани, които изгарят изключително вредни продукти, като гуми и пластмаси. Нося маска, за да се предпазвам от огромните количества мръсен въздух, които дишаме“, сподели от своя страна млад мъж, когото срещаме в понеделник сутрин.

Част от гражданите настояват да има по-строг контрол върху старите автомобили, които не отговарят на екологичните норми.

„Когато се качите на Витоша ще видите огромен смог над София. Трябва да има по-строг контрол върху стари автомобили, които замърсяват. Проблем са и определени квартали, където се горят гуми и други вторични отпадъци. Общината трябва да предприеме някакви мерки“, категоричен е друг гражданин.

Освен в столицата, платформата AirSofia днес отчете мръсен въздух и в Русе, Велико Търново и Бургас. Спорд участниците в непредставителната ни анкета, качеството на въздуха в различните градове е различно.

„Аз съм от Пловдив и определено усещам разликата, когато идвам в столицата. Тук въздухът е по-мръсен, но и в Пловдив не е със задоволително качество“, сподели гостенка на столицата.

БГНЕС припомня, че София е сред водещите градове по негативизъм относно качеството на въздуха. В световен мащаб най-мръсен е въздухът в Делхи, Индия, следван от Карачи в Пакистан и Дака в Бангладеш. По-надолу в таблицата са Брюксел, Париж, Лион и много други градове по целия свят. Традиционно най-чист е въздухът в Мелбърн в Австралия, в Ташкент в Узбекистан и Осло в Норвегия.

За миналата година София беше на 467-място в света в класацията за качеството на въздуха. В класацията са включени 4774 града с 27.5 микрограма на куб.м финни прахови частици средногодишно. През 2019 година е измерена концентрация от 26.8 микрограма на куб.м, а през 2018 28.2 микрограма. /БГНЕС