Коронавирусът е регистриран в 18 страни в Европа

На фона на усилията на правителствата в цяла Европа да ограничат появата на нови случаи на коронавируса, ето кои са засегнатите страни, къде има починали от епидемията и докъде стигат предпазните мерки.

- ИТАЛИЯ

С 14 смъртни случая и 528 заразени Италия е най-тежко засегнатата от огнището на COVID-19 европейска държава. Тя също зарази много други страни, след като техни жители се завърнаха у дома след пътуване в засегнатите от инфекция райони на Северна Италия.

Израел от днес забрани влизането на чужди граждани, които пристигат с полети от Италия, за да овладее разпространението на вируса.

- ГЕРМАНИЯ

В Германия са заразени 26 души. Четиринадесет от 26-те работят в Бавария и са заразени от колега, който се върнал от Китай. Няколкостотин души са под карантина в домовете си.

- ФРАНЦИЯ

Досега Франция регистрира 18 инфекции и 2 смъртни случая и призова своите граждани да отложат пътуванията си до точките на огнището в Северна Италия.

Студентите, които се връщат от Китай, Сингапур, Южна Корея и италианските региони Ломбардия и Венето, са помолени да останат у дома две седмици след завръщането си.

- ИСПАНИЯ

Испания е регистрирала 17 случая - 15 от тях от понеделник. Дванадесет са свързани с Италия. Те включват четирима италианци, посетили Тенерифе на Канарските острови. Хотелът, в който са отседнали, е поставен под карантина.

В континенталната част на Испания са регистрирани три случая, включително един мъж в тежко състояние в района на Мадрид.

- ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Засега Великобритания регистрира 15 случая, включително два, обявени днес: единият пациент е бил в Италия, а другият в Тенерифе. Правителството поиска пътниците, които се връщат от засегнатите райони в Северна Италия, Китай, Южна Корея и Иран, да се изолират и да информират властите.

- ШВЕЙЦАРИЯ

Швейцария е регистрирала 4 случая от вторник, включително мъж, заразен близо до Милано.

- РУСИЯ

Двама заразени китайски граждани са лекувани в Русия, която също евакуира и постави под карантина осем пътници от круизния кораб „Diamond Princess“, от които трима са с положителни проби.

- АВСТРИЯ

72-годишен мъж от Виена е с положителни резултати, което го прави третият случай в Австрия след италианска двойка, и двамата на 24.

Хотелът в Инсбрук, където жената от двойката е работила като рецепционистка, първоначално беше затворен, но мярката беше отменена във вторник след тестове. Австрия призова своите граждани да избягват да посещават засегнатите райони в съседна Италия.

- ХЪРВАТИЯ

Трима души са заразени с вируса, включително млад мъж, който наскоро е бил в Италия, и брат му. Трети случай бе регистриран в сряда - мъж, който работи в италианския град Парма.

- ГЪРЦИЯ

Гърция обяви 3 случая - всички гърци, които наскоро се завърнали от Северна Италия.

Атина съобщи за първия заразен в сряда, жена на 38 години. Днес бяха обявени още две, включително 10-годишно дете.

Властите отмениха карнавалните тържества, планирани за този уикенд.

- ФИНЛАНДИЯ

Две вирусни инфекции бяха потвърдени в сряда - китайски турист в Лапландия и втори случай на финландски гражданин, който наскоро посетил Северна Италия.

- ШВЕЦИЯ

Засега са регистрирани два случая. Единият е регистриран в края на януари: жена, посетила Ухан, китайския град, където вирусът се появи през декември. В сряда бе обявена втора инфекция - при мъж, който се върнал от Северна Италия.

- БЕЛГИЯ

Един случай беше регистриран - белгийски гражданин, евакуиран от Ухан в началото на февруари.

- ДАНИЯ

Дания обяви първия си случай днес - мъж, който се върнал от ски пътуване до Северна Италия. Съпругата и синът му са с отрицателни тестове. Той е описан като незастрашен и семейството е под карантина в дома си.

- ГРУЗИЯ

Грузия в сряда обяви първия потвърден случай на новия коронавирус в региона на Южен Кавказ.

- СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Регистриран е един случай - жена, която наскоро се завърнала от Италия.

- НОРВЕГИЯ

Норвежките здравни власти обявиха в сряда първия случай на новия коронавирус в северната нация при човек, който се завърнал от Китай миналата седмица. Пациентът не е в опасност.

- РУМЪНИЯ

Румъния съобщи за първия си случай в сряда - мъж, който е бил в контакт с италианец, посетил страната миналата седмица. /БГНЕС