Докато е необходимо, Г-7 ще подкрепя Украйна във войната с Русия

Съюзниците на Украйна ще я подкрепят докато е необходимо в отговор на агресията на Русия, се казва в изявление на големите индустриализирани нации от Г-7, пише „Таймс“. Лидерите на Г-7, включително Лиз Тръс и президента Байдън, проведоха видеоконферентна среща с президента на Украйна Зеленски.

Лидерите на Великобритания, Съединените щати, Франция, Германия, Япония, Канада и Италия заявят: „Ние уверихме президента Зеленски, че сме решителни и непоколебими в нашия ангажимент да предоставим да оказваме подкрепата, от която Украйна се нуждае да защитава своя суверенитет и териториална цялост.”

В проекта на изявлението се добавя: „Ще продължим да предоставяме финансова, хуманитарна, военна, дипломатическа и правна подкрепа и ще стоим твърдо до Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.“

Г-7 също възнамерява да предупреди Москва, че всякакви атаки срещу западната инфраструктура ще бъдат посрещнати с „единен и решителен отговор“, имайки предвид неотдавнашния „саботаж“ на газопровода „Северен поток“.

Очакваше се Зеленски да поиска от Г-7 спешно да достави на Украйна повече средства за противовъздушна отбрана след атаките на Русия.

Ръководителят на британската Главна квартира за правителствена комуникация (GCHQ) заяви днес, че Русия изпитва недостиг на оръжия, приятели и войски, за да води войната.

„Ние вярваме, че Русия изпитва недостиг на боеприпаси, определено не й достигат приятели и видяхме, поради декларацията за мобилизация, че не й достигат войски“, каза сър Джереми Флеминг.

Той обаче каза, че за сега няма категорични доказателства, че Русия ще разположи ядрено оръжие в Украйна. Президентът Путин и високопоставени фигури в руската армия не се държаха по необичаен начин, който да предполага, че използването на ядрено оръжие е неизбежно. „Те се придържат към рамките на обичайната си доктрината“, каза той пред BBC Radio 4. „Надявам се, че ще видим признаци, ако започнат да вървят пътя на използване на ядрено оръжие.“

Флеминг трябва да направи днес рядка публична изява и да изнесе реч в Royal United Services Institute. Той ще опише руските сили като „изтощени“ и „отчаяни“ и ще каже, че руската общественост вижда колко грешно е преценил Путин ситуацията. Той също така ще каже, че войната в Украйна е понесла „смайващи разходи“ на фона на признаците, че руският запас от ракети е на изчерпване и армията с всички сили се опитва да мобилизира войски. / БГНЕС

Лондон / Великобритания