Доказателства срещу Жерар Депардийо по обвиненията в изнасилване

Френски съд отхвърли искането на актьора Жерар Депардийо да бъдат свалени обвиненията в изнасилване срещу него, съобщи главният прокурор по делото, цитиран от АФП.

73-годишният актьор е обвинен в изнасилване и сексуално посегателство срещу млада френска актриса в дома му в Париж през 2018 г. - обвинение, което той нарече "неоснователно".

Но главният прокурор на Париж Реми Хайц заяви в изявление, че има "сериозни и потвърдени доказателства, които дават основание Жерар Депардийо да остане обвиняем" по делото, заведено от актрисата Шарлот Арнолд. Сега делото ще бъде върнато на прокурора, който трябва да възобнови работата си по случая, каза Хайц.

Арнулд, която присъстваше в съдебната зала, отказа да коментира решението, но нейната адвокатка Карин Дюрие-Диболт заяви пред АФП, че клиентката ѝ е "удовлетворена".

Адвокатът на Депардийо, Ерве Темиме, не коментира решението.

Арнолд подаде жалбата си срещу актьора през лятото на 2018 г., когато беше на 22 години, като заяви, че няколко дни по-рано е била изнасилена два пъти от Депардийо в луксозното му имение на левия бряг на столицата. Актьорът е обвинен през декември 2020 г. и е постановено да бъде поставен под съдебен надзор, но не и в затвора.

Депардийо става звезда във Франция през 80-те години на миналия век с роли в "Последното метро", "Полицай" и "Сирано дьо Бержерак", преди "Зелена карта" на Питър Уиър да го превърне и в холивудска знаменитост. По-късно той играе в световни продукции, сред които "Хамлет" на Кенет Брана, "Животът на Пи" на Анг Лий и сериала "Марсилезата" на Netflix.

През 2013 г. той предизвика огромен скандал, като напусна Франция и прие руско гражданство в знак на протест срещу предложеното увеличение на данъците за богатите в родината му.

Депардийо, приятел на руския президент Владимир Путин, миналата седмица се обяви против войната в Украйна и призова за преговори.

"Аз съм против тази братоубийствена война. Казвам: "Спрете оръжията и преговаряйте", заяви той. /БГНЕС