Доклад на съвета на Европа: Пренаселеност и насилие в гръцките затвори

Хроничната пренаселеност в гръцките затвори поставя много затворници в условия, които са "оскърбителни за човешкото им достойнство", се казва в доклад на Съвета на Европа, публикуван вчера.

Хроничната пренаселеност в гръцките затвори поставя много затворници в условия, които са "оскърбителни за човешкото им достойнство", се казва в доклад на Съвета на Европа, публикуван днес.

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение към Съвета на Европа посети пет места за лишаване от свобода между 22 ноември и 1 декември 2021 г. - най-големия гръцки затвор Коридалос, Нигрита и затворите на островите Хиос, Корфу и Кос.

По това време броят на затворниците в Гърция възлиза на 11 182 при капацитет от 10 175 места, което представлява средна заетост от 110%, се отбелязва в доклада.

В някои затвори пренаселеността е била много по-голяма.

От 34 изправителни заведения 24 са били запълнени над лимита. В петнадесет от тях степента на запълняемост е била над 130%, се посочва в доклада.

Затворът "Коридалос", в който се намират закоравели престъпници и осъдени крайнолеви терористи и в който са били настанени членове на неонацистката партия "Златна зора", е бил запълнен на 152%, се казва в доклада.

В отговор на доклада на СЕ гръцкото правителство заяви, че ще прехвърли около 600 затворници в по-малко пренаселени затвори и е в процес на изграждане на допълнителни затвори.

Гръцките власти отбелязаха, че инициативите за реинтеграция и обучение на затворниците са били нарушени от пандемията от коронавирус.

Усилията за намаляване на броя на затворниците в Гърция бяха оценени като противоречиви в миналото.

Предишното ляво правителство въведе закон през 2015 г., който освободи около 10 000 правонарушители в рамките на две години. Мярката беше постоянно критикувана от консервативни групи като допринасяща за увеличаване на престъпността./БГНЕС, АФП