Документалният филм "Дахомей" спечели наградата „Златна мечка“

Документалният филм "Дахомей" спечели голямата награда на Берлинския филмов фестивал. Продукцията е режисирана от Мати Диоп и изследва наболелите въпроси около връщането на заграбени антики в Африка от Европа.


Кенийско-мексиканската носителка на "Оскар" Лупита Ньонго, първият чернокож председател на журито на 74-тото издание на фестивала, обяви избора на седемчленното жури сред 20-те претенденти за наградата "Златна мечка" на тържествена церемония, предаде АФП.

Диоп заяви, че наградата не е чест само за него, но и за цялата видима и невидима общност, която представлява филма.

"За да се възстановим, първо трябва да възстановим, а какво означава възстановяване? Да възстановиш е да въздадеш справедливост", добави режисьорът.


Южнокорейският любимец на артхауса Хонг Санг-су спечели втората Голяма награда на журито за "Нуждите на един пътешественик", третото му сътрудничество с френската екранна легенда Изабел Юпер.

Хонг, който е чест гост на 11-дневния фестивал, благодари на журито, като се пошегува: "Не знам какво видяхте в този филм".

Френският автор Бруно Дюмон прие наградата на журито за трето място за "Империята" - междугалактическа битка на доброто и злото, чието действие се развива във френско рибарско селище./БГНЕС